Die Bosniaken Kommen: Vojno groblje naših predaka u Italiji

Kad sam prije dvije godine aktualizirao priču o vojnom groblju u Nagyharsanyu u Mađarskoj, nisam mislio da će se toliko ljudi zainteresovati za nastavak priče i pravljenja turističke ture sa temom posjete ovim vojnim grobljima bošnjačkih bh. regimenti austrougarske vojske.

Piše: Afan Abazović

Poslije smo pronašli i groblje u Olomucu u Češkoj, pa one poznate u Lebringu i Logu, a kruna je, naravno, Monte Meletta u Italiji.

No, evo još jednog u Italiji, u gradu Bruneck, gdje leže naši ljudi, naše pradede.

Tokom Prvog svjetskog rata u gradu Brunecku postojale su dvije, povremeno i tri austrougarske vojne bolnice zbog obližnje dolomitske fronte. Brojni mrtvi uskoro više nisu mogli biti pokopani na općinskom groblju, zbog čega je 1915. komadna fronte naložila arhitektu Berchtoldu da projektuje vojno groblje na Kühberglu na komadu zemlje koji je grad stavio na raspolaganje. Otvoreno je 3. srpnja 1915. godine, a već je imalo 46 grobova. Ruski i srpski ratni zarobljenici pravili su drvene križeve i uređivali groblje. Odmah s otvaranjem, groblje je gradonačelnik Josef Schifferegger dao na brigu zajednici, a danas ga održava austrijska organizacija “Crni križ”.

Bunar suza

Jedine kamene građevine na šumskom groblju su grobljanska kapela i bunar suza. Gotovo svi grobni spomenici izrađeni su od drveta i individualno su dizajnirani. Postoji 669 grobova austrougarskih vojnika i grobnica za 103 ruska, 13 srpskih i 7 rumunskih ratnih zarobljenika.

Svi su mrtvi pokopani prema njihovim vjerskim obredima, grobni spomenici pokazuju simbole odnosnih religija. Mogu se vidjeti mnogi pravoslavni križevi ili polumjeseci za vojnike muslimane, kao i tri židovska groba s Davidovom zvijezdom. Područja za muslimanske i židovske grobove su ograđena.

Videoprilog o ovom groblju možete pogledati na ovom linku:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content