Divanhana proglašena najboljom grupom svijeta

Britanski muzički magazin Songlines objavio je danas dobitnike svojih godišnjih muzičkih nagrada u devet kategorija. U kategoriji “Best Group”, bh. bend Divanhana proglašen je najboljim bendom svijeta za 2022. godinu.

Songlines je najprestižniji magazin u oblasti muzičkih tradicija svijeta koji dodjeljuje nagrade već petnaest godina. Nekoliko zadnjih godina nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umjetnici dolaze. Nakon nominacije koja je objavljena početkom aprila, postalo je očito da je “Zavrzlama”, posljednje studijsko izdanje benda Divanhana, privuklo nikada veće interesovanje svjetske javnosti. Stoga je ova nagrada za Divanhana dosadašnje najveće priznanje za njihov rad i jedno od najvažnijih priznanja u domenu tradicionalne muzike koje stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Ova nagrada za najbolji bend svijeta predstavlja potvrdu kvaliteta Divanhane i njenog značajnog doprinosa muzičkoj sceni.

Tokom 2022. godine album “Zavrzlama”  zauzimao je vodeća mjesta na mnogim međunarodnim top listama. Dobitnici su mnogih nagrada koje su im dodijelili radijski paneli kao što su Transglobal World Music Chart, World Music Charts Europe i Balkan World Music Chart.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content