Djevojačka pećina kod Kladnja krije vijekovima staru legendu

Pećina je atraktivna tokom cijele godine, a posebno je lijepa u zimskom periodu

Djevojačka pećina jedna je od najinteresantnijih pećina u Bosni i Hercegovini, a nalazi se u naselju Brateljevići kod Kladnja. Pećina među hladnim zidinama krije legendu koja se već vjekovima prenosi s koljena na koljeno, a po narodnom kazivanju legenda datira iz ranog Osmanskog perioda, čak i do 400 godina unazad.

MISTERIOZNA SMRT DJEVOJKE

Legenda koja se veže za ovo mjesto kaže da se jedne večeri djevojka iz Kladnja zaputila do pećine, kako bi dokazala svoju hrabrost. Kada je čula priču grupe mladića koji su se opkladili da onoga ko donese vode s izvora iz pećine čeka bogata nagrada, htjela ih je preduhitriti i otišla je u pećinu, a kao dokaz da je tu bila ponijela je vreteno koje je zabola pored bunara. Kako je u pećini bio mrak vreteno je zabola u dio svoje odjeće, te je u trenutku kada je htjela ustati osjetila da je nešto vuče ka izvoru. Od straha izazvanog neočekivanim događajem djevojka je umrla. Na tom mjestu je pokopana, a o tome svjedoče mezar i nišan.

Naši preci su ovo područje učinili dovištem, te tako pored Ajvatovice, Djevojačka pećina predstavlja najposjećenije dovište u Bosni i Hercegovini. Na Kišnoj dovi koja se obilježava svake godine krajem augusta, ovo mjesto posjeti u prosjeku 20 hiljada ljudi, a radi se i na tome da se ovaj turistički biser obogati dodatnim sadržajima.

Djevojačka pećina je jako intrigantna i vrlo interesantna posjetiteljima, ulaz je širok 16 metara, a njena je visina okvirno 15 metara. Spuštajući se u njenu utrobu dolazi se do širine od 40 metara. Središnji dio je pretežno ravan, a posebno je neobičan u vrijeme plavljenja kada se stvara prirodno jezero.

ZANIMLJIVI CRTEŽI

Ono što još čini ovu pećinu zanimljivom su pronađeni crteži – gravure na njenom lijevom zidu ulaznog dijela, koje zauzimaju prostor od oko 15 metara dužine. Tu se vide scene s jahačima na konjima i jedna scena lova. Dalje prema unutrašnjosti nižu se ostale teme, jeleni, ljudske figure, površine s tačkicama… Lijevo od ove skupine simboličnih predstava su, pravougaona polja ispunjena tačkicama, šematizovana predstava čovjeka, falusi , strelice drugi teško dokučivi oblici. Među likovnim predstavama izdvajaju se tri tipa; konjanici, stojeće muške i tri ženske figure, kao i životinje jeleni i konji. Sve ove gravure i crteži upućuju na epohu starijeg kamenog doba – paleolitika, stare i preko 10 hiljada godina. 

Ova pećina je atraktivna tokom cijele godine, a posebno je lijepa u zimskom periodu kada se na njenim zidinama stvaraju ledenice koje podsjećaju na pećinski nakit.

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content