Doboj – grad kojeg je Deni Božić četkom i bojama uljepšao

Ekspanzija oslikavanja stambenih objekata muralima u Doboju počela je radovima Denija Božića, nakon poplava koje su zadesile ovaj grad.

Foto: TZ Doboj/Instagram

U posljednjih sedam godina oslikao je više od stotinu murala. Odlučio je da četkom i bojom osvježi izgled grada. Ovjekovječio je tako djelo i rad ljudi koje cijeni. Uglavnom su to portreti poznatih ličnosti. Ličnosti koje su Deniju posebno zanimljive, to su muzičari i glumci.

Što se tiče motiva, oslikava sve od portreta do pejzaža, ali u suštini je to realizam.

U prethodnim godinama na gradskim fasadama oslikao je portrete poznatih glumaca i pjevača sa domaće scene, kao i mnogih svjetskih i lokalnih zvijezda. Među posljednjim bio je to mural Đorđa Balašević, nedavno preminulog novosadskog kantautora i pjevača kojeg je voljela cijela bivša Jugoslavija.

Ovim radom počeo se baviti sasvim spontano, kako bi se oprobao u ovoj grani umjetnosti, tako se rodila ljubav prema muralima.
Murali koje radi uglavnom su “naručeni”, nije probirljiv, lako prihvata tuđe ideje, ali ima slobodu.

Ukoliko niste u prilici da dođete u Doboj, onda svakako posjetite Denijevu Facebook stranicu (DB), Instagram profil @denibozic i obradujte sebe jednom virtuelnom šetnjom, poručili su iz Turističke zajednice Doboj.Zato što jedan članak nije dovoljan…

DOBOJ – GRAD NA TRI RIJEKE

STARI GRAD DOBOJ

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content