Doboj – grad na tri rijeke

Doboj – grad na tri rijeke

Nekada se govorilo da kud god da po Bosni krenete, morate kroz Doboj, jer je ovaj grad najveća raskrsnica puteva još od vremena bivše Jugoslavije. I gotovo da nema onog koji s puta nije ugledao staru dobojsku tvrđavu i poželio da se baš na nju popne, pa ukoliko u njega svrati vidi da grad star više od šest stotina stoljeća, kojeg obavijaju tri rijeke: Bosna, Spreča i Usora, ima štošta da ponudi.

S Gradine se vidi svaka kuća; Foto: TZ Doboj

Autorica: Semra Hodžić

S Gradine se vidi svaka kuća

„U Usori pod tvrđavom Doboj“, između obronaka Borije i Ozrena i na širokoj ravnici, nastao je grad koji se prvi put spominje 1415. godine, na 28. juni kada se obilježava i Dan Doboja. Naseljavali su ga još drevni Iliri od davnina, o čemu svjedoče ostaci brojnih zidina i tvrđava koje su oko njega gradili, ali ipak o tim starim vremenima danas najljepše priča srednjovjekovna tvrđava iznad grada – ponos i simbol Doboja, koju mještani nazivaju Gradina. Tadašnji su neimari podigli zidine visoke metar, i kule osmatračnice, koje je danas lijepo posjetiti, osjetiti dah prošlog vremena i probati zamisliti kakve su se bitke ovdje nekada vodile. Mještani, kažu, da se sa tvrđave prostire takav pogled na panoramu grada da se može prebrojati svaka kuća u njemu.

Dobojska tvrđava; Foto: TZ Doboj

Legendarni Ćiro

Iako kroz Doboj i danas prolaze vozovi, nekada je važio za važno željezničko čvorište bivše Jugoslavije. Kao uspomenu na vremena kad su kroz grad tutnjale lokomotive legendarnog voza Ćire, u srcu grada danas je sačuvana jedna od njih, lijepa i blještava kao da je tek izašla iz fabrike, jer je zaštićena od korozije i propadanja. Iza nje je željeznička upravna zgrada u kojoj je danas sjedište Željeznica RS. Dobojlije će vam rado i ispričati anegdotu koja se tu priča još od prvih dana kad su vozovi počeli tutnjati kroz grad i ispuštati oblake dima dok prolaze, a to je da su vozove nazivali „šejtan arabama“. 

Ćiro; Foto: TZ Doboj

Dobojska čaršija

Kada ste već u centru grada ne propustite vidjeti kako živi dobojska čaršija. U samo nekoliko stotina metara u njoj možete vidjeti katoličku i pravoslavnu crkvu, džamiju Selimiju, jevrejsku sinagogu i na kraju Regionalni muzej Doboj iz 1956. godine, čuvar tradicije ovog kraja, pred kojim su izloženi i srednjovjekovni stećci. Šetnju možete upotpuniti i kroz gradski park koji vodi do najvećeg gradskog hotela, a osvježiti se možete u poznatim dobojskim restoranima Čarda i Harizma. Preporučujemo i da svratite do slastičarne Medenjak, da probate komad torte koja je dobile ime po legendarnoj pjevačici narodne muzike Silvani Armenulić, koja je rođena u Doboju.

Goransko jezero 

Kada su gorani prije više od 50 godina pošumljavali podnožje planine Ozren kod Doboja, inicirali su i pravljenje vještačkog jezera na rječici Jošavi, koje danas nosi ime po njihovom čuvenom pokretu – Goransko jezero. Danas služi za odmor i rekreaciju, za vrijeme sezone u njemu spas od vrućina traže Dobojlije, a svake godine na njemu se održavaju i susreti gorana cijele regije.

Goransko jezero; Foto: TZ Doboj

Od jezera pješačka staza vodi do Sportsko-rekreacionog centra Preslica na kojem se nalazi i mini zoološki vrt, a u šetnji ćete uživati u gustoj borovoj šumi koju su zasadili gorani. Na jezeru se može još i roštiljati, kampovati, a uz njega ima i restoran, te dječija igraonica. Pored Goranskog, Dobojlije rado odlaze i na jezero Rudanka, udaljeno samo nekoliko minuta vožnje od grada.

Jezero Rudanka; Foto: TZ Doboj

Etno-selo Kotromanićevo

U dobojskom naselju Šešlije, pored bistre rječice Veličanke, smješteno je veoma popularno turističko etno-selo Kotromanićevo. Osjećat ćete se kao da ste otputovali vremenskom mašinom u srednji vijek, jer će se pred vama u potpuno prirodnom ambijentu pojaviti 12 kućica izgrađenih u srednjovjekovnom stilu, ali moderno opremljenih. U sklopu sela nalaze se i sportski tereni, suvenirnica, kao i veliki restoran u kojem možete probati vrhunsku domaću kuhinju. Osim u ovom atraktivnom selu, ugodan ambijent u prirodi i dobru hranu možete potražiti i u kompleksu „Ribarska priča“.

Etno selo Kotromanićevo; Foto: TZ Doboj

Aktivni odmor u Doboju

U Doboj rado svraćaju i gosti željni adrenalina, a Dobojlije uvijek nađu za svakoga ponešto. Lokalni paraglajderski klub nudi letove, a gostima su još na raspolaganju i obilasci pećina u okruženju, paintball, planinarenje na Boriju ili Ozren, te vožnje biciklom. 

Paintball na Ozrenu; Foto: TZ Doboj

Skelom preko Bosne

Stari mještani sjećaju se da, kada nije bilo ni mostova ni čamaca, preko rijeke Bosne, kao i preko drugih rijeka u BiH, prelazilo se skelom. U naselju Kotorsko kraj Doboja i danas se po simboličnoj cijeni možete skelom prevesti preko rijeke Bosne i uživati u ljepotama ove rijeke po kojoj je naša domovina dobila ime. Poseban će to doživljaj biti za mališane!