Doboj – grad na tri rijeke

Nekada se govorilo da kud god da po Bosni krenete, morate kroz Doboj, jer je ovaj grad najveća raskrsnica puteva još od vremena bivše Jugoslavije. I gotovo da nema onog koji s puta nije ugledao staru dobojsku tvrđavu i poželio da se baš na nju popne, pa ukoliko u njega svrati vidi da grad star više od šest stotina stoljeća, kojeg obavijaju tri rijeke: Bosna, Spreča i Usora, ima štošta da ponudi.

S Gradine se vidi svaka kuća; Foto: TZ Doboj

Autorica: Semra Hodžić

S Gradine se vidi svaka kuća

„U Usori pod tvrđavom Doboj“, između obronaka Borije i Ozrena i na širokoj ravnici, nastao je grad koji se prvi put spominje 1415. godine, na 28. juni kada se obilježava i Dan Doboja. Naseljavali su ga još drevni Iliri od davnina, o čemu svjedoče ostaci brojnih zidina i tvrđava koje su oko njega gradili, ali ipak o tim starim vremenima danas najljepše priča srednjovjekovna tvrđava iznad grada – ponos i simbol Doboja, koju mještani nazivaju Gradina. Tadašnji su neimari podigli zidine visoke metar, i kule osmatračnice, koje je danas lijepo posjetiti, osjetiti dah prošlog vremena i probati zamisliti kakve su se bitke ovdje nekada vodile. Mještani, kažu, da se sa tvrđave prostire takav pogled na panoramu grada da se može prebrojati svaka kuća u njemu.

Dobojska tvrđava; Foto: TZ Doboj

Legendarni Ćiro

Iako kroz Doboj i danas prolaze vozovi, nekada je važio za važno željezničko čvorište bivše Jugoslavije. Kao uspomenu na vremena kad su kroz grad tutnjale lokomotive legendarnog voza Ćire, u srcu grada danas je sačuvana jedna od njih, lijepa i blještava kao da je tek izašla iz fabrike, jer je zaštićena od korozije i propadanja. Iza nje je željeznička upravna zgrada u kojoj je danas sjedište Željeznica RS. Dobojlije će vam rado i ispričati anegdotu koja se tu priča još od prvih dana kad su vozovi počeli tutnjati kroz grad i ispuštati oblake dima dok prolaze, a to je da su vozove nazivali „šejtan arabama“. 

Ćiro; Foto: TZ Doboj

Dobojska čaršija

Kada ste već u centru grada ne propustite vidjeti kako živi dobojska čaršija. U samo nekoliko stotina metara u njoj možete vidjeti katoličku i pravoslavnu crkvu, džamiju Selimiju, jevrejsku sinagogu i na kraju Regionalni muzej Doboj iz 1956. godine, čuvar tradicije ovog kraja, pred kojim su izloženi i srednjovjekovni stećci. Šetnju možete upotpuniti i kroz gradski park koji vodi do najvećeg gradskog hotela, a osvježiti se možete u poznatim dobojskim restoranima Čarda i Harizma. Preporučujemo i da svratite do slastičarne Medenjak, da probate komad torte koja je dobile ime po legendarnoj pjevačici narodne muzike Silvani Armenulić, koja je rođena u Doboju.

Goransko jezero 

Kada su gorani prije više od 50 godina pošumljavali podnožje planine Ozren kod Doboja, inicirali su i pravljenje vještačkog jezera na rječici Jošavi, koje danas nosi ime po njihovom čuvenom pokretu – Goransko jezero. Danas služi za odmor i rekreaciju, za vrijeme sezone u njemu spas od vrućina traže Dobojlije, a svake godine na njemu se održavaju i susreti gorana cijele regije.

Goransko jezero; Foto: TZ Doboj

Od jezera pješačka staza vodi do Sportsko-rekreacionog centra Preslica na kojem se nalazi i mini zoološki vrt, a u šetnji ćete uživati u gustoj borovoj šumi koju su zasadili gorani. Na jezeru se može još i roštiljati, kampovati, a uz njega ima i restoran, te dječija igraonica. Pored Goranskog, Dobojlije rado odlaze i na jezero Rudanka, udaljeno samo nekoliko minuta vožnje od grada.

Jezero Rudanka; Foto: TZ Doboj

Etno-selo Kotromanićevo

U dobojskom naselju Šešlije, pored bistre rječice Veličanke, smješteno je veoma popularno turističko etno-selo Kotromanićevo. Osjećat ćete se kao da ste otputovali vremenskom mašinom u srednji vijek, jer će se pred vama u potpuno prirodnom ambijentu pojaviti 12 kućica izgrađenih u srednjovjekovnom stilu, ali moderno opremljenih. U sklopu sela nalaze se i sportski tereni, suvenirnica, kao i veliki restoran u kojem možete probati vrhunsku domaću kuhinju. Osim u ovom atraktivnom selu, ugodan ambijent u prirodi i dobru hranu možete potražiti i u kompleksu „Ribarska priča“.

Etno selo Kotromanićevo; Foto: TZ Doboj

Aktivni odmor u Doboju

U Doboj rado svraćaju i gosti željni adrenalina, a Dobojlije uvijek nađu za svakoga ponešto. Lokalni paraglajderski klub nudi letove, a gostima su još na raspolaganju i obilasci pećina u okruženju, paintball, planinarenje na Boriju ili Ozren, te vožnje biciklom. 

Paintball na Ozrenu; Foto: TZ Doboj

Skelom preko Bosne

Stari mještani sjećaju se da, kada nije bilo ni mostova ni čamaca, preko rijeke Bosne, kao i preko drugih rijeka u BiH, prelazilo se skelom. U naselju Kotorsko kraj Doboja i danas se po simboličnoj cijeni možete skelom prevesti preko rijeke Bosne i uživati u ljepotama ove rijeke po kojoj je naša domovina dobila ime. Poseban će to doživljaj biti za mališane!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content