Dolina rijeke Bukovice – za kojom je kraljici Katarini žal ostao

“Zbogom ostaj, moja Bosno slavna, i u tebi do tri dobra moja – pšenica s Liješnice, ribe iz Bukovice i vode s Radakovice, jer toga troga više nigdje na svijetu nema”, riječi su koje je omiljena bosanska kraljica Katarina izgovorila kada je posljednji put napuštala Bobovac.
 
 
Foto: Planinar.ba

Do Bobovca vodi mnogo staza, no planinari će se složiti da je najljepša i najlakša ona – kraljevska – od Kraljeve Sutjeske kroz kanjon rijeke Bukovice. Ova planinarska staza lijepa je u svako godišnje doba, ali u jesen je definitivno najljepša, kad se bukve koje obitavaju u kanjonu prošaraju brojnim jesenjim bojama.

Bukovica je pritoka rijeke Trstionice koja je u svojoj dolini izgradila dubok kanjon. Na mjestu gdje se Mijakovska rijeka ulijeva u Bukovicu nalazi se srednjovjekovni bosanski utvrđeni grad Bobovac, stolno mjesto bosanskih kraljeva.

Bobovac, Foto: Planinar.ba

Vodom iz ove rijeke se napaja grad Kakanj i njegova okolica, a sama rijeka je bogata potočnom pastrmkom za kojom je, prema narodnim kazivanjima, ostao žal kraljici Katarini.

Kako doći?

Pristup vozilom – idući iz smjera Kaknja na ulazu u Kraljevu Sutjesku nalazi se katoličko groblje, s lijeve strane puta, čim ga se prođe ima skretanje desno preko mosta, a zatim odmah lijevo na makadamski put, kojim se ide pravo cca 2/3km do izletišta uz rijeku Bukovicu, tu se nalazi prostrana livada gdje se može vozilo parkirati.

⭕️Od parkinga 100m nastavite makadamom, pređete preko betonskog mostića i ulazi se na dobro utabanu i markiranu planinarsku stazu, koja vas uz rijeku kroz kanjon vodi sve do Kraljevskog Bobovca.

Staza 5/5

Kondiciono 1/4

Tehnički 1/4

(proljeće, ljeto, jesen… Zimi je pristup stazi iz Kraljeve Sutjeske i potrebna je zimska planinarska tehnička oprema u zavisnosti od stanja na stazi – snijeg, led i sl)

Foto: Planinar.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content