Doživite nezaboravno iskustvo – Let žirokopterom, najsigurnijom letjelicom na svijetu

  Doživite nezaboravno iskustvo – Let žirokopterom, najsigurnijom letjelicom na svijetu

  Ako ste sanjar i oduvijek maštate o letu u otvorenoj letjelici, s FUNFLY vaši snovi mogu postati stvarnost!

  Voljeli biste doživjeti nezaboravno adrenalinsko iskustvo iznad oblaka ili bliskoj osobi želite pokloniti najbolji rođendanski poklon ikada? Onda je FUNFLY let žirokopterom idealan izbor za vas!

  FUNFLY je privatni aero-transport i leti sa Sportskog aerodroma u Visokom, a osim panoramskog razgledavanja Sarajeva koje će vas, iz drugačije dimenzije u potpunosti oduševiti, u ponudi su i druge ture; kafa u Splitu, ručak na Bolu ili Mostaru, let za Međugorje… Zamislite da možete osjetit mir nebeskih visina i dodirnuti oblak, zvuči nestvarno zar ne? Posmatrati grad iz otvorene letjelice je poseban doživljaj!

  Žirokopter je hibrid između helikoptera i aviona, otvorena letjelica s dva sjedala, koja je stvorena za uživanje i divljenje beskrajnim prostranstvima. Uživat ćete u svakom pređenom kilometru, veoma sigurni i pod vodstvom profesionalnog FUNFLY pilota.

  – Minimalna brzina žirokoptera je 35km/h što je idealno za panoramsko razgledanje, a preporučena visina leta je između 300 m i 3km. Visinski rekord letjelice je 8,1km i drži ga upravo model AutoGyro MTO Sport-model u vlasništvu FUNFLY-a. S nama najčešće lete Sarajlije, ali svakako i turisti željni novih avantura i doživljaja. Radujemo se svakom novom susretu i duženju tokom leta – kazao nam je pilot FUNFLY-a.

  Kako je nastao žirokopter?

  Godine 1920., nakon što je u padu aviona zbog stall-a (sloma uzgona, najčešćeg krivca za avio-nesreće) izgubio najboljeg prijatelja, španski avio-konstruktor don Juan da la Cierva, zarekao se da će dizajnirati najsigurniju letjelicu na svijetu. Već 1923., svijetu je predstavio Auto Gyro (žirokopter, žiroplan), najsigurniju letjelicu ikad napravljenu, jedinu letjelicu na svijetu koja ne može ući u STALL.

  Zbog čega je toliko siguran?

  Rotor žirokoptera je uvijek na auto-rotaciji, ne pokreće ga motor nego strujanje zraka, pa tako žirokopter može da nastavi s letom i bezbjedno sletjeti čak i u slučaju otkazivanja motora. U principu, svako slijetanje žirokopterom se i obavlja bez korištenja motora, odnosno s motorom u leru, a u slučaju otkazivanja motora, žirokopter će sletjeti sigurno, istom brzinom i istom lakoćom kao da je motor u funkciji.

  Žirokopter ima jako malo ravnih površina, zapravo jedina takva površina je njegovo rotaciono krilo(rotor), koje je širine svega 20cm, zbog toga žiroplan ostaje stabilan i u uslovima jakog vjetra i jakih termičkih stubova. Nevjerovatne letne sposobnosti uz sve nabrojane karakteristike, razlog su masovnog prelaska pilota s aviona na žirokoptere.

  Prepustite se oblacima i s FUNFLY otkrijte zašto ptice cvrkutaju…

  Facebook page: FUNFLY

  Tel. +387 62 648 666

  E-mail: funfly@europe.com

  Autor: Samila Ivković