Mostar – Doživite proljetnu avanturu!

S dolaskom proljeća u svima nama javlja se i neodoljiva želja da konačno ponovo počnemo provoditi mnogo vremena napolju. Jer, u mjesecu buđenja prirode ne sređujemo samo balkone, terase i bašte, već i duše umorne od zime.

Stari most u Mostaru

Jug BiH uvijek je draga destinacija stranim i domaćim turistima, koji žele spojiti mediteranski način života sa slikovitom ljepotom. Mostar je idealni za sve one koji se žele udaljiti od sivih oblaka ili nižih temperatura u regijama s vladajućom kontinentalnom klimom. Ovdje klima zajedno s kulturno-historijskim znamenitostima i turističkim avanturama čini ugođaj potpunim.

Grad skladnih suprotnosti

Mostar se smatra jednim od najromantičnijih gradova. Američki Matador Network preporučuje ga kao odličnu destinaciju za zaljubljene parove. Grad je i skladnih suprotnosti. To je ono što ga čini posebno interesantnim. Na nekim mjestima prolazite pored turskih kuća, pijace, kaldrme, zanatskih radnji, dok u nastavku dominaciju preuzima moderna arhitektura. 

Stari grad

Preplavljen kulturno-historijskim spomenicima, zaista će onom ko ovdje dođe samo za vikend biti žao što ne može vidjeti sve. U svakom slučaju dozvolite sebi dužu šetnju starim dijelom grada sve do simbola i duše Mostara – Starog mosta, i uživajte u kafi i popularnoj hercegovačkoj poslastici smokvari s pogledom na gracioznu Neretvu. U obližnjim restoranima zaljubljenici u gastronomiju bit će zadovoljni velikim izborom jela iz različitih kuhinja, posebno tradicionalne i mediteranske. 

Sportsko-avanturistički park “Fortica”

Mostar je neumorno radio na tome da svojim posjetiteljima ponudi samo najbolja iskustva. Samo pet kilometara od grada izgrađen je Sportsko-avanturistički park “Fortica”, mjesto gdje svaka osoba može pronaći nešto za sebe, bilo da je sportskog ili avanturističkog duha. Prvi skywalk u BiH je najnovija atrakcija koju nudi park. Staklena šetnica visoka je 15 i duga oko 35 metara pružajući fantastičan pogled na Mostar.

Glavnu atrakciju parka predstavlja najduži bh. zipline na nadmorskoj visini od 510 m. Privlači veliki broj posjetilaca, posebno one hrabrije koji čeznu za pravom dozom adrenalina. Ukupna dužina prvog pravca ziplinea je 570 m, zatim svoj spust nastavlja s još 430 m, što znači jedan kilometar munjevitog lupanja srca. 

U Fortica parku su još i dječiji zipline, viseći most i Via ferrata, te najveća ljuljačka u BiH zakačena za staklenu šetnicu. Ljuljačka visoka 10 m s dužinom ljuljanja od 15 m, pogodna je za sve uzraste. Nakon aktivnosti posjetioci se mogu odmoriti u planinarskom domu, uz domaću hranu i prekrasan pogled koji se pruža iz doma.

Svako ko želi osjetiti susret historije i modernog, blagodati prirode, čisti adrenalin, vrijeme je da spakuje kofere i krene za Mostar

 

Via ferrata u Blagaju

Pod vrelim hercegovačkim suncem, na stijenama iznad Blagaja, te u neposrednoj blizini vrela Bune i tvrđave Herceg Stjepana Kosače, nalazi se atraktivno penjalište Via ferrata koja se pruža duž kanjona Vulinog Potoka.

Riječ je o jednom od najpopularnijih penjališta u BiH. Ne čudi zašto. Obasjano suncem 200 dana u godini, na ovom mjestu se mogu pronaći i iskusni i manje iskusni penjači, jer se dužina staza kreće od 15 do 200 metara, s oko 140 ruta različitih pravaca i dužina. Via ferrata počinje u Eko-centru Blagaj na lijevoj obali Bune, udaljenom 150 metara od samog izvora rijeke. Prilikom kretanja kanjonom nailazi se na uske klance s uglavljenim kamenim gromadama, ali i na mnogobrojne vertikalne prepreke koje su nekad u historiji bili vodeni slapovi. Najviši među njima visok je preko 30 m.

Poseban dojam na penjače ostavljaju penjačka skloništa u kanjonu. Po izlasku s ferrate nastavlja se prema tvrđavi Herceg Stjepana Kosače, koji dominira Blagajem.

Riznicu Blagaja ne čini samo priroda, nego i historija. Iako čuven po Derviškoj tekiji, u njegov mozaik je utkan veliki broj drugih zaštićenih spomenika kulture, poput stambenog kompleksa porodice Velagić – Velagićevine, Karađoz-begovog hamama, Zelene pećine, Božijih kuća, a slovi i za najbolje mjesto ribljih specijaliteta.

Restorani su smješteni uz Bunu, a tokom sezone su na dohvat ruke šipci, smokve, grožđe, kajsije i breskve.  

Putovanje donosi sreću. Spremite se i krenite na put.

TURISTIČKA ZAJEDNICA HNK/HNŽ

 
Dr.Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon:+387 36 355 090
Fax:+387 36 355 096
hercegovina@hercegovina.ba
www.hercegovina.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content