Muzej Jablanica – Doživite virtuelno bitku na Neretvi

BiH Bucket List Challenge

Izazov #75 – Spasi ranjenike na Neretvi

Jedna od najznačajnijih bitaka II svjetskog rata i jedna od najhumanijih, bitka na Neretvi ili kako su je zvali bitka za ranjenike, odigrala se prije tačno 80 godina. Treća, najvažnija faza ove bitke, koja je pripremana pod kodnim imenom “Fall Weiss”, odigrala se u kanjonu Neretve, u Jablanici, kada je, prelaskom preko rijeke, spašeno oko četiri hiljade ranjenika i bolesnih boraca Narodnooslobodilačke vojske. Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica čuva uspomene na ovaj historijski događaj.

Foto: Muzej Jablanica

Muzej Vam nudi pet zanimljivih cjelina:

  • Glavna izložba Bitka na Neretvi
  • Izložba autentičnih predmeta sa lokaliteta bitke koji su čekali 80 godina da ispričaju svoju priču
  • Izložba o filmu Bitka na Neretvi i Picassov plakat za istoimeni film
  • Izložba Prema modernom društvu i
  • Rat i umjetnost.
Foto: Muzej Jablanica

Međutim, ovo nije standardni muzej sa postavkama predmeta. Posjetitelje na kraju čeka poslastica – igra znanja koja je postavljena u virtuelnom kutku Muzeja pod nazivom VR (Virtual Reality) Showroom. Aplikacija omogućava korisniku VR headseta da u virtuelnoj stvarnosti doživi i proživi bitku. Ako tačno odgovorite na pitanja, dobijate mogućnost izvršavanja zadataka poput rušenja mosta, obaranja neprijateljskih aviona i prenošenja ranjenika preko Neretve. Nakon uspješno obavljene misije, čestitat će Vam lično – drug Tito.

Foto: Muzej Jablanica

Ulaz u Muzej se plaća simbolično; odrasli četiri, djeca i studenti dvije, a ukoliko idete porodično, cijena za sve je osam konvertibilnih maraka.

Izazov #46 -Letite kao ptica na zipline avanturi

Posjetiocima je na raspolaganju i Zipline Bitka na Neretvi. Zipline je atraktivan poligon u dužini od 168 metara na kojem vas čeka avantura za pamćenje i savršeno mjesto za fotografiju. Početna lokacija je uz parking Muzeja pored caffe-bara Narona.
Atrakcija koja sajlom povezuje vidikovac iznad željezničke pruge na lijevoj obali Neretve i plato između Muzeja i gradskog stadiona Turbina na desnoj obali rijeke omogućit će adrenalinski spust s pogledom na popularni most Bitka za ranjenike.

Foto: Furaj.ba

Kako stići

Muzej je smješten uz glavnu magistralnu cestu M17, 80 km južno od Sarajeva i 45 km sjeverno od Mostara. Parking je besplatan, a osunčani park ispred Muzeja je idealan za kratki predah.

                       

JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica


BiH Bucket List Challenge

Izazov #75 – Spasi ranjenike na Neretvi

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku ispred muzeja ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili muzej. Prihvatamo isključivo fotografije iz muzeja!

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SRUŠENI MOST NA NERETVI

ČUVENOG GLUMCA ORSONA WELLESA BILO JE STRAH LETJETI IZNAD JABLANICE

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content