Drevni grad Asos i Atinin hram

Drevni grad Asos udaljen je od Čanakala 87 kilometara. Prvi doseljenici ovdje su se naselili već u bronzanom dobu, a sam grad osnovan je početkom 1. milenija prije nove ere.

Put do arheološkog nalazišta Asos, koje se nalazi na 235 metara visokoj litici iznad mora vodi kroz Behramkale, malo selo na sjevernom dijelu egejske obale, u turskoj provinciji Čanakale, s prekrasnim pogledom na more, kućama građenim od vulkanskog kamena i mnoštvom malih restorana i pansiona.

Foto: Emira Azganović

Hram boginje Atine

Asos je najpoznatiji po Hramu boginje Atine. Na padini ispod njega nalaze se ostaci amfiteatra koji je mogao primiti 5000 gledatelja. Pored njih, iz vremena nastanka grada, ostalo je sačuvano 38 izvornih stubova, također gradski zid, glavna vrata, agora (glavni trg) te gimnazija. Ulaz u drevni grad predstavljaju dva velika helenska stupca na sjeverozapadnoj strani arheološkog nalazišta, dok se mnogo dragocjenih ostataka Asosa, poput njegove umjetnosti, može vidjeti u muzeju Louvre u Parizu.

Statua u podnožju Asosa, Foto: Emira Azganović

Grad u kojem je živio Aristotel 

Jedan od najpoznatijih stanovnika antičkog Asosa bio je Aristotel, koji je napustio Platonovu akademiju u Atini i preselio se u Asos, gdje je postao čelnik skupine filozofa.

Foto: Emira Azganović

Od 334. do 241. godine prije nove ere Asos je bio pod vladavinom Aleksandra Velikog. Tvrđavu Asos Grci su mogli odbraniti u 14. vijeku, no nedugo potom naselje prelazi ponovo u posjed Osmanlija.

Apolonov hram

Na putu između Asos i Troja hrama, u mirnom selu Gülpınar, nalazi se hram Apolona Sminteusa. Ovdje je Apolon slavljen kao gospodar miševa, jer je, prema mitologiji, uspostavljao pravdu kažnjavajući moćne kraljeve kugom, koja se širila miševima, zbog nepravde prema svom narodu.

Hram je izgrađen u današnjoj regiji bogatoj vodom – Bahceli. Tipično je to za Apolonova svetišta, koja su građena na samom izvoru ili blizu izvora vode, kako bi svećenici mogli prakticirati ritual proricanja budućnosti gledajući u vodu.

Foto: Emira Azganović

Hram Apolona Sminteusa izgrađen je u 2. vijeku prije nove ere. Okružuju ga 44 stuba, po osam stubova na kraćim i po 14 na dužim stranama. Spominje se u Epu o Ilijadi, a mitološke scene iz epa prikazane su na pojedinim frizovima hrama.

Drevni grad Asos i Apolonov hram posjetili smo u martu 2021. godine na poziv Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i Turske državne agencije za promociju turizma (TGA)

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ČANAKALE – OD TROJE DO GALIPOLJA

KOLIN HOTEL U ČANAKALEU – OČARAVAJUĆI POGLED NA TJESNAC DARDANELI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content