Dva su lica Kupresa i volimo oba  

Dva su lica Kupresa i volimo oba . Jedno je zimsko, kad zabijeli dokle pogled dopire, a drugo je ljetno koje zove da vozimo quad i jašemo konje.

 

Foto: Depositphotos

Jedno lice Kupresa je zimsko, kad zabijeli dokle pogled dopire i mami na grudanje, skijanje, sankanje ili bordanje, pa nakon tih divota u pansione sa otvorenim ognjištima na uštipke, kuprešku puru, sarmu, meso i pite ispod sača i velike šolje vrelog čaja. A možda poslije čaja malo do večere na motorne sanke. Zvuči sjajno i već nam se ide. 

Drugo lice Kupresa je ljetno, proljetno i rano jesenje. 

Kupres, zamalo olimpijski grad

To je ono lice koje vam kaže: Idemo voziti quad, jahati konje, otkriti Malu Mongoliju, letjeti kao vihori beskrajnim cvjetnim poljima u bojama kakve niste ni znali da postoje. I taj Kupres volimo. 

Ukrasi prvog lica Kupresa su ski centri i 13 kilometara skijaških staza.

Drugo lice Kupresa krase Kukavičko jezero, Vidikovac, nekropole stećaka, Hajdučka i Kupreška vrata, Stožer planina i Pločata vrila. 

Znate li da je prvo lice Kupresa zamalo postalo dio olimpijske priče u BiH? Naime, Adria Ski centar izgrađen je pred Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine kao rezervno skijalište u slučaju da olimpijski centri Jahorina i Bjelašnica ne budu u funkciji. I malo je trebalo. Cijela je bivša Jugoslavija, zajedno sa takmičarima iz cijelog svijeta gledala u nebo i čekala snijeg. I kao da su ga mislima dozvali, pao je noć prije početka Olimpijade. Snijeg je pao, a Kupres postao omiljena ski destinacija ljudi iz okoline.

 

Foto: Jure Širić/ Pexels

Ponosni na Dane kosidbe

Znate li da drugo lice ima manifestaciju koja, po nekim pisanim tragovima, ima tradiciju dugu 300 godina, a da je od 2020. godine na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine. Radi se do Danima kosidbe – Strljanica, čiji pobjednik – kosbaša, cijelu godinu nosi tu najveću i najponosniju titulu na Visoravni.

Na prvo licu Kupresa na ski staze voze vas četiri ski lifta – četverosjed, dvosjed i dva sidra. Na tom je licu Kupresa i Ski Kraljica, odnosno bivši Ski centar Stožer – Vrana, u čijem je centru poznata Kupreška kuća, zaslužna za dobro jelo, a u ponudi je i smještaj u motelu Kraljevac. 

Ski Ivan je malo porodično skijalište za one željne komfora bez gužve. Staze su lake, savršene su za početnike. U ponudi imaju i noćno skijanje.

Kupres je definitivno jedna od destinacija sa najkompletnijom zimskom ponudom koja se stalno nadopunjuje.

I da, sva prva lica Kupresa, samo ne bijela od snijega, možete vidjeti u drugim bojama u vrijeme kada Kupres pokazuje svoje drugo lice. 

  • Na Kupresu je 2017. godine oboren Guinnessov rekord – okupljanje najviše osoba istoga imena na jednom mjestu. Tada se na manifestaciji nazvanoj Vratio se Ivan s hiljadu momaka – okupilo 2325 muškaraca imena Ivan.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content