Dvoje mladih Bosanaca ušli u sastav njemačkog Bundestaga

U novi saziv njemačkog Bundestaga ušle su dvije osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Sarajka Jasmina Hotstert i Adis Ahmetović, čiji su roditelji iz Kladnja i Kotor Varoši, ušli su u saziv njemačkog parlamenta, oboje iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

Jasmina Hostert rođena je kao Jasmina Pašić 1982. godine u Sarajevu. Tokom opsade grada, u oktobru 1992. godine ranjena je zbog čega je ostala bez ruke. Zbog infekcije rane hitno je prebačena u Njemačku, gdje je nastavila školovanje i život. Bila je smještena u Bonnu kod penzionisane učiteljice Marije Hostert koja ju je usvojila kada je napunila 18 godina. Još od malih nogu ova magistrica političkih nauka, moderne historije i historije umjetnosti pokazala je interes za politiku jer je, kako kaže, uočila šta sve politika može da uradi.

Adis Ahmetović je mladi i uspješni političar bosanskohercegovačkog porijekla, čiji su roditelji izbjegli iz BiH u Hannover. Magistar je obrazovanja, ali svoje prve korake u politici Adis je napravio 2014. godine. Danas obnaša funkciju predsjednika Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u Hannoveru.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content