Džamija Arnaudija u Banjoj Luci otvara se 7. maja

Posljednja u nizu porušenih banjalučkih džamija – Arnaudija je obnovljena i spremna da otvori vrata za vjernike i druge posjetioce.

Foto: Tomas Damjanović, uz dozvolu za Furaj.ba

Svečano otvaranje Arnaudija džamije planirano je za 7. maj ove godine, na dan kada je i porušena, čime se završava proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

svečano otvorena 7. maja ove godine, na dan njenog rušenja i Dan džamija.

Odluka je potvrđena na prvoj sjednici Organizacionog odbora za svečano otvorenje Arnaudija džamije, održanoj u Sarajevu.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen- temeljac za izgradnju.

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

Također, banjalučka medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” ove godine ispratit će prvu generaciju učenika, što će pored otvaranja Arnaudije, biti veliki događaj za Muftijstvo banjalučko.

Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 16 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci. Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije. Bila je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

O vremenu njene izgradnje obavještavao je napis uklesan u kamenu nad ulazom. Natpis iznad ulaza u unutrašnjost džamije u prevodu glasi:

Kad podiže ovu džamiju onaj koji je obuzet dobrim djelima,
Za ljubav Boga potrošio je svoje blago.
To je krasan dvorac i veličanstveno umjetničko djelo.
Neka Bog nagradi! – To postade ugodno stjecište dobrih Ijudi.
Neka svojom dobrotom oprosti (dobrotvoru) Onaj čija je milost obilna.
On prašta njegove pogreške i grijehe.
Kako da izreknem kronostih ovoj divnoj džamiji?
Nevidljivi glas reče: O Šebzi, reci: “Džamija defterdara!”

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content