Eastern Express – jedna od najpoznatijih željezničkih linija na svijetu!

Turski Eastern Express, jedna od najboljih svjetskih željezničkih ruta koja nudi nezaboravno putovanje od centra do istočnog dijela Turske, počela je da dočekuje svoje putnike.

Fotografije: Resim Goster/  TGA – Turska agencija za razvoj turizma

 

Kao ruta koju bi svaki avanturista koji posjeti Tursku trebao iskusiti, Eastern Express je nedavno završio svoju prvu vožnju u sezoni 2023-2024. U dužini od približno 1.310 kilometara, putovanje vozom počinje u glavnom gradu Turske, Ankari, nastavlja do Kirikalea, Kajserija, Sivasa, Erzindžana i Erzuruma, a završava se u Karsu.

Ovo putovanje koje traje oko 26 sati, pruža putnicima priliku da duž rute posmatraju raznolik pejzaž Turske i vide kako se istočne provincije transformišu u izvanredne zimske destinacije tokom sezone.

Jedinstvena avantura

Dva odvojena voza, Eastern Express i Touristic Eastern Express, saobraćaju na relaciji Ankara-Kars. Turistička verzija je dodana na rutu 2019. kako bi se zadovoljila potražnja kada je Eastern Express postao jako popularan. Eastern Express raspolaže s dva tipa vagona – onima s ležajevima i vagonima sa sjedištima koji se mogu pretvoriti u ležajeve za spavanje. Voz staje na oko 50 stanica.

 

Touristic Eastern Express posjeduje osam udobnih vagona za spavanje i jedan vagon-restoran. Svaki vagon za spavanje ima deset kupea sa po dva kreveta. 

Iako putnici mogu uživati u doručku i večeri u vagon – restoranu, rastući trend – pod utjecajem društvenih mreža – je večerati u udobnosti svog kupea, gdje putnici mogu pripremiti i aranžirati stol po svom ukusu s delicijama koje donesu ili naruče s jednog od ukupno 29 putničkih stajališta.

Za razliku od Eastern Express-a, koji ima ograničeno vrijeme pauze, Touristic Eastern Express s pauzama od dva do tri sata omogućuje putnicima da vide što više znamenitosti. U novoj sezoni, Touristic Eastern Express zaustavlja se na stanicama Erzincan i Erzurum u smjeru od Ankare prema Karsu, dok se na povratnoj ruti, odnosno smjeru od Karsa prema Ankaru, zaustavlja na stanicama İliç, Divriği i Šivas.

 

Posljednja stanica – Kars, magični zimski grad Turske.

Rastuća popularnost Touristic Eastern Expressa učinila ga najjedinstvenijom zimskom destinacijom za posjetioce. Ljepota Karsa, posljednje stanice na putovanju, kao i ostali slikoviti anadolski gradovi duž rute, značajni su razlozi ove slave. Smješten u sjeveroistočnoj Turskoj, Kars je jedno od najstarijih naselja u Anadoliji, koje je ugostio Urartance, Perzijance, istočne Rimljane, Seldžuke, Osmanlije i Ruse, i mnoge druge. Položaj grada na raskršću brojnih važnih trgovačkih puteva, uključujući i Put svile, rezultirao je razvojem arhitektonski i kulturno bogate destinacije.

Hoteli u centru Karsa dočekuju goste u veličanstvenim zgradama u baltičkom stilu, a gradski restorani, poznati po kavkaskim predstavama  i ugodnoj atmosferi u hladnim zimskim večerima, takođe čine grad jedinstvenim. Bogata kuhinja Karsa, poznata po svojim prepoznatljivim okusima – posebno po regionalnim sirevima i sezonskim jelima od guske – samo su neki od brojnih užitaka koje grad nudi posjetiteljima.


Šetnja centrom grada otkriva nekoliko prekrasnih zgrada od bazaltnog kamena uključujući džamiju Fethiye, džamiju Kümbet, zamak Kars i objekte koje okružuju potok Kars.

Arheološko nalazište Ani, koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja jednu od najneobičnijih stanica na ovom području. Od impozantnih zidina koje okružuju drevni grad do raznolike zbirke katedrala, džamija, karavan-saraja i mostova koji su sačuvani netaknuti do današnjeg dana, Ani pruža fascinantan prikaz s različitim strukturama koje predstavljaju vjerske, administrativne, vojne i civilne arhitektonske primjere iz različitih razdoblja do danas.

 

Kars, poznat i kao skijaška destinacija, dom je skijaškog centra Sarıkamış koji ima treću najvišu skijašku stazu na svijetu i kristalno bijeli snijeg koji se može vidjeti samo u  Alpama. Još jedno izuzetno iskustvo Karsa predstavlja proslava stoljetne tradicije vožnje saonicama koje vuku konji po jezeru Çıldır, koje se krajem novembra zamrzne, stvarajući debeli sloj leda koji može biti debljine jednog metra.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content