Lassi je najpoznatiji indijski, izuzetno zdrav napitak koji se pravi od jogurta. Po osnovnom receptu se jogurt mješa sa vodom u različitom odnosu u skladu sa ličnim izborom. Najčešće je odnos 1/4 jogurta na 3/4 vode, odnosno na šoljicu vode dodaje se ¼ šoljice jogurta.
Oni se dobro izmešaju bilo u blenderu, bilo u zatvorenoj flaši i služi uz dodatak raznih začina, voća i oraha. Lasi vam ostavlja mogućnost da primjenite svoju maštu i da se osjvežite tokom vrelih ljetnjih dana ili ugrijete zimi.
Ako pravimo slani lasi dodaćemo so,biber, đumbir itd. Ukoliko želimo da pijemo sladak lasi možemo ga zasladiti bilo šećerom (bolje žuti) ili medom. Izuzetno je njegovo djelotvorno dejstvo na probavu. Međutim, trebalo bi ga izbjegavati kasno uveče jer se tada teže vari, kao uostalom i sam jogurt. Voće i orasi se mogu dodati nasjeckani ili samljeveni u blenderu.
Slatki lasi:
1/4 šoljice jogurta + jedna šoljica vode + med /šećer + kardamom, cimet
Slani lasi:
1/4 šoljice jogurta + jedna šoljica vode + đumbir, kumin, so, crni biber
Bogati lasi:
1/4 šoljice jogurta + jedna šoljica vode + nasjeckano voće po izboru, mljeveni orasi (bademi, lješnici i sl.), 3-4 kašike šećera (zasladiti po želji), začini (vanila, cimet, kokos)
Zašto piti lassi kad imamo jogurt?
Jogurt je hladan, mastan i teško se probavlja. Zbog fermentacije, okusa i svojstva kiselosti, dodavanjem vode i miješanjem, promijene se navedene odlike jogurta i čine ga prozračnim, laganim, lako probavljivim i zato je lassi preporučljiv i koristan u prehrani.