Eko selo Semešnica – luka mira u srcu BiH

  Eko selo Semešnica – luka mira u srcu BiH

  Foto: Ribnjak Semešnica/Facebook

  Ako vas put nanese ka Donjem Vakufu, obavezno svratite do izvora pitome rječice Semešnice, koja je još jedan dokaz da je Bosna i Hercegovina bogata netaknutom prirodom koja oduševljava. Semešnica je lijeva pritoka Vrbasa, a duga je 18 km i jedna od najčišćih rijeka u Srednjobosanskom kantonu.

  Toliko je čista da su je zavoljeli i dabrovi koji su se ponovno u nju nastanili nakon 150 godina. Krajolik koji ostavlja bez daha, u evropskim razmjerama poznat po svojoj specifičnoj vegetaciji, klimatskim prilikama i poniranju vode. Obilje čiste, nezagađene vode i zraka, životom bogate šume, krunisane povratkom kolonija razigranih dabrova, pravi su biser netaknute prirode. Jedini trag civilizacije predstavlja klupa s malim vidikovcem odakle se mogu posmatrati ovi vodeni graditelji.

  Na Semešnici se nalazi i ribnjak. Izvrsno mjesto za dnevni odmor s porodicom i prijateljima gdje djeca mogu uživati u travnatoj livadi, družiti se s patkama, tornjacima ili magarcem, a odrasli uživati u hladovini uz nezaboravan prizor koji prave predivni slapovi Semešnice.

  Ribnjak Semešnica je ustvari izvrsno odmarališta za kratki ili duži predah jer posjeduje i bungalove, a ako samo ogladnite onda ne propustite svježu pastrmku za obrok s domaćim somunom iz tradicionalnog mlina na kojem se melje brašno za somun, a koji je također u sklopu odmarališta.

  Odmaralište Semešnica posjeduje i mjesta za sač ili roštilj, a čak je dozvoljen i ribolov na rijeci Semešnici nizvodno od ribogojilišta.