Elitno mjesto u Džakarti: Café Batavia

Džakarta je moderan i dinamičan grad, kojeg godišnje posjete milioni gostiju, ne samo zbog javnih susreta i poslovnih sastanaka, nego sve više zbog njenih znamenitosti. Jedno od Must See mjesta u Džakarti je Café Batavia

Tekst: Elma Zećo

Fotografije: Emira Azganović

Kada završite s obilaskom Historijskog muzeja Džakarte i Muzeja lutaka, obavezno svratite u café Batavia, koji se nalazi nadomak njih u drugom po starini objektu na Trgu Fatahillah.

Ljubaznost osoblja osjetite već na samom ulazu, a onda počinjete razvijati simpatije prema stilu i harmoniji koji su utkani u svaki njegov detalj.

Drugi sprat Batavije poznat je kao Veliki salon, koji je napravljen krajem 19. vijeka. Konstruisan od tikovog drveta s Jave, najbolje je mjesto koje daje uvid u njegovu originalnu zidanu fasadu.

 

Objekat u kojem se danas nalazi Batavia svoju svrhu mijenjao je u više navrata. U njemu su se tako nalazili skladište, ured, kafe shop i umjetnička galerija, no i danas ovaj popularni café odiše umjetnošću, jer su slikama dekorisani zidovi, čak i oni u toaletu.

U 1992. i 1993. godini prvi put je korišten čelik za restauraciju objekta. Tada je dodan i stakleni konzervatorij čime je kompletirana elegancija kafea.

U kafeu se redovno organizuju koncerti

Café Batavia ima i svoj Čerčilov bar (Churchill Bar), koji se nalazi na drugom spratu. Zanimljivo je da je dva puta nominovan za najbolji bar na svijetu. I Tripadvisor dao je visoku ocjenu ovom lokalu, gdje možete, osim popiti dobro piće, također kvalitetno ručati.

Zahvaljujući pozivu Ambasade Republike Indonezije u BiH, ekipa magazina Furaj.ba boravila je u Indoneziji deset dana, posjećujući čuveni Bali, modernu prijestolnicu Džakartu, po ribolovu poznati Labuan Bajo, prostrano Flores more, te Rinca otok gdje se nalazi Nacionalni park “Komodo”.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

NAŠA INDONEZIJSKA AVANTURA

NAŠ SUSRET SA KOMODO ZMAJEVIMA

HRAMOVI BALIJA

OTOK VELIKIH KORNJAČA NA BALIJU

ELITNO MJESTO U DŽAKARTI: CAFE BATAVIJA

BALI. NJEMU ĆETE SE VRATITI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content