Engleska ishrana

Englezi u svjetskim razlikama i obilježjima djeluju prefinjeno, ili bar pojedine oblasti ove kišne zemlje. Međutim kad je u pitanju ishrana, doručak posebno, gotovo svi da znamo da je za razliku od tzv. kontinentalnog doručka, engleski doručak daleko obilniji i kaloričniji.

breakfast460

 

Ukoliko putujete, treba da znate da je u cijenu hotelskog smještaja obično uključen Kontinentalni doručak, koji znači doslovno – dvije kifle, dvije marmelade, jedan maslac i nešto za piće. U pojedinim slučajevima je čak i kafa uz doplatu.  Engleski doručak ima nekoliko varijanti, ali se u principu sastoji od: jaja na oko, salame,  hrenovke, zapečenog graha, jedne ili dvije šnite paradajza, pommes-fritesa ili šampinjona, čaja/kafe i sl. Većina hotela nudi engleski doručak, ali uz doplatu od oko 6 funti pa više.

Najpopularnija jela u Engleskoj su: sendviči, ‘fish and chips’ i pite (‘pies’; ‘Pork pie’, ‘Cornish pastie’ i ‘Stargazy Pie’), ali i neizostavni sirevi koje koristi 98% britanskih domaćinstava. Druga veoma važna stvar za Engleza je čaj, toliko je važna da postoji ‘tea-time, pa ih možemo nazvati i ‘tea-drinking nation’, a piju ga naravno s mlijekom. Ovo tradicionalno uzimanje čaja poslužuje se uz neki prilog kao što je sendvič ili sir na tostu. Što se tiče vremenskog okvira konzumiranja čaja, postoji afternoon tea, kao poslijepodnevni običaj koji se upriličuje između 14 i 17 sati, te high tea kao nešto kasnija verzija, kada se čaj konzumiran između 17 i 19 sati.

 

Bonton ispijanja čaja izgleda otprilike ovako. Mlijeko se dodaje nakon (nikad prije) ulijevanja čaja, a ako se servira limun, ne cijedi se, nego se tanke ploškice stavljaju u šoljicu čaja. Čaj se nakon dodatka šećera i mlijeka ne miješa, nego lagano prevrće kašikom. Dok se sjedi, tanjirić se drži lijevom rukom u krilu, a u desnoj se ruci drži šoljica na strogo propisan način. Šoljica leži u tanjiru samo dok stojite. Skonsi se jedu nakon sendviča, a prije kolačića. Na prepolovljeni skon prvo se stavi hrpica vrhnja iz Devona, a tek onda marmelada. Finesama nema kraja. Najglamurozniji čaj u Londonu servira se u hotelima Ritz i Dorchester, a najliterarniji u hotelu Browns, gdje tradicionalno odsjedaju pisci i intelektualci, dok je najpoznatiji dućan u kojem se kupuje i pije čaj Fortnum & Mason.

Vrijeme ručka Englezi uglavnom provode na poslu. Tada ručaju ono što su spremili kod kuće, neki sendvič, supa, salata i slično.

Što se tiče onog najslađeg običaja,  britanski deserti prepoznaju se po duhovitim nazivima: spotted dick (na pari kuhani puding sa suhim voćem), hot cross buns (slatka peciva), tipsy cake (biskvit natopljen sherryjem) ili knickerbocker glory (sladoledni kup).

Uživajte 🙂

Pripremila: Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content