Fenomenalan svijet ukusa Njemačke

Nijemci vole uživati u dobroj hrani i piću, što se i ogleda u obilježjima njihove nacionalne kuhinje. Kulinarska Njemačka svojim posjetiocima nudi raznovrsnost, regionalnost i autentičnost. Svako područje ove prekrasne zemlje ima svoje specijalitete, jednako raznolike kao i pejzaži iz kojih dolaze. A i više od polovine stranih turista kaže da na svom putovanju u ovu prekrasnu zemlju želi uživati ​​u hrani i piću koji su tipični za određenu regiju. Kad vas put nanese u Njemačku, ne smijete propustiti uživati u fenomalnom svijetu ukusa koje nude: od posjeta vinogradima preko vođenih obilazaka više od 1.500 regionalnih pivara, pa sve do fine hrane u oko 300 restorana s Michelinovim zvjezdicama.

 

Foto: Tourismus Zentrale Saarland GmbH/Marcus
Simaitis

Gostoprimstvo i strast

S obzirom na to da vole uživati u dobroj hrani i piću, Nijemci vole isto ponuditi i svojim gostima. Strast i ljubav su ono što pokreće njemačke kuhare i ugostitelje da udovolje nepcima svojih gostiju. Nijemci su poznati kao perfekcionisti i oni koji prate i nameću trendove, stoga je rezultat njihovog rada savremena nacionalna kuhinja ukorijenjena u regionalnosti, održivosti, kvaliteti i gostoprimstvu. Onda ni ne čudi da imaju toliko restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Njemački vinogradi

Foto: GNTB/Julia Nimke

Njemačka vina nadaleko su poznata, a ono što posjetioce posebno oduševljeva je što njemačka vina ne moraju pronalaziti samo u trgovinama, već ih mogu probati tamo gdje se i proizvode – u vinarijama i vinogradima. Njemačko vinogradarstvo datira još iz antičkog doba, iz vremena Kelta i Rimljana. Danas postoji više od 11.000 vinogradarskih preduzeća u 13 njemačkih vinskih regija. Posjetom nekom od njih može se saznati sve što želite znati o vinu –  od toga kako se bere grožđe, može li se pouzdati u somelijere koji u brojnim restoranima nude pomoć kupcima da izaberu odgovarajuća vina. Naravno, uz to što možete mnogo toga naučiti, podrazumijeva se i kušanje vina u očaravajućoj prirodi vinograda.

Foto: GNTB/Julia Nimke

Otkrit ćete i da njemački vinari, kao u svemu, unose puno strasti i kreativnosti u svoj zanat, a mladi vinari, naprimjer u Rheinhessenu, isprobavaju nove načine uzgoja vina koristeći održive metode. Najbolje od svega je što one zapravo rade! Tako da u nekim vinarijama možete probati vina proizvedena bez upotrebe industrijskih metoda, koja redovno osvajaju prestižne međunarodne nagrade.

Šta još morate probati

Foto: GNTB/Christoph Jorda

Glückstadt Matjes – već stotinu godina najnježnija i najukusnija matje riba dolazi iz istoimenog malog grada na Donjoj Elbi, gdje se obrađuje ručno, slijedeći stare tradicije. Svake godine u junu obilježava se Matjeswochen (matje sedmica), gdje se vrši prva degustacija matjea u sezoni. Obično se služi s kolutićima luka, kriškama jabuke i kornišonima ili na moderne načine – u curry-banana sosu ili sa začinskim biljem, a u obje kombinacije ćete uživati.

Leipziger Lerche – Ova ukusna poslastica datira još iz 18. stoljeća i još uvijek se ovdje može pronaći. U početku je pecivo sadržavalo pravu pticu pjevicu, takozvanu ševu. Kada je lov zabranjen 1876. godine, dosjetljivi pekari su stvorili vegetarijansku alternativu. Od tada „ševa“ ima ukus finog prhkog tijesta s bademima, orasima i filom od jagoda ili marcipana koji je čine neodiljivom.


Foto: Tourismus Zentrale Saarland GmbH/Marcus Simaitis

Orahovo ulje – Orahovo ulje se u Wernovom mlinu preša od 1841. godine. Danas vas obnovljeni mlin poziva da se vratite u prošlost. Kako su generacije mlinara ovdje živjele i radile u skladu s prirodom, saznajte u obilasku s vodičem. Ono što mlin danas proizvodi može se kušati odmah: orahovo ulje i brašno koje se koriste u kuhinjama restorana Wern’s Mühle, jedinog člana Slow Food Chef Alliance u Saarlandu.

Kruške iz Brandenburga – Regija Havelland poznata je po svojim palačama i parkovima, crkvama i opatijama. Ali u selu Ribbeck, (skoro) sve se i dalje vrti oko kruške. Ovdje se voće pretvara u specijalitete kao što su Havelwasser (mješavina soka od kruške i vina) i Eierbirne (liker od jaja s okusom kruške.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content