Ferhadija – sarajevska gradska šetnica

Baš kao što Jelisejska polja simboliziraju Pariz, Plaka Atinu, Stradun Dubrovnik, Knez Mihailova Beograd, Ilica Zagreb, za Sarajevo je ta ulica Ferhadija. Ona “izvire” na mjestu zvanom Slatko ćoše, tik tamo gdje se Baščaršija završava, a nastavlja se sve do Titove ulice, stapajući se s njom.

Foto: Furaj.ba

Ulica Ferhadija nastala je davno, još u 16. vijeku. U nju ulazite pored spomenika Vječne vatre, iz Titove ulice. Lijevo i desno, sve do Gazi Husrev-begove ulice, do koje se proteže, nalaze se popularne kafeterije, restorani, dućani, butici i ljetne bašte u kojima se možete odmoriti i osvježiti.

Foto: Furaj.ba

Ferhadija gleda na park u kojem se igra šah ispred Ekonomskog fakulteta, Sabornu crkvu, Katedralu, istoimenu malu džamiju, iz nje se brzo stiže do Bošnjačkog instituta, zelene pijace Markale, te ulazi u stari dio grada – Baščaršiju. Na ovom mjestu susreću se Istok i Zapad u bh. prijestolnici.

Ferhadija, već odavno, nosi kultni status među sarajevskim ulicama. Ovdje se susreću Istok i Zapad, kao da nikada ne miruju. Život na Ferhadiji pulsira od prvih sunčevih zraka pa sve do ranog jutra.

Naravno, da i ovaj grad ima i svoje drugo lice, ali koji ga nema. I ono ima svoje brojne nevesele građane koji jedva sastavljaju kraj s krajem Ali u ovoj ljetnoj vrevi, to lice se manje vidi od onog vedrog. Stranci, gledajući prepune kafiće i zavidan vozni park, parkiran u obližnjim uličicama, jednostavno ne mogu da povjeruju da u Sarajevu, kao i u cijeloj BiH, ima toliko nezaposlenih. Ali, nije li to boljka, istina manjeg intenziteta, i nekih najrazvijenih evropskih država? I ne dostiže li stopa nezaposlenih mladih čak 25 odsto i u pojedinim članicama Evropske unije, pogotovo onim s juga.

Foto: Samila Ivković/Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content