Festival astrofotografije – provedite noć uz kišu meteora na Visočici

Četvrti po redu Festival astrofotografije održat će se u noći 15. na 16. juli 2023. na fenomenalnoj lokaciji JEZERA NA VISOČICI. 

 

Fotografija: Kemal Bećirević

Na ovom lokalitetu nalazi se nekropola sa 49 stećaka i cijeli lokalitet spada u red nacionalnih spomenika BiH. Nalazi se u bajkovitoj zaravni na 1700 m/nv visine ispod planinskog vrha mističnog imena – Ljeljen!
 
Lokacija je sjajna i idealna za postaviti kamp. Od asfaltnog puta je udaljena oko 2,5 km i potrebno je svladati visinsku razliku od oko 200 metara, što i nije tako strašno. Manje od sat vremena laganog hoda. Do lokacije se može doći isključivo pješke. Ono što je najbitnije, mogućnosti fotografisanja su idealne, a o meditiranju i ugodnim razgovorima pod zvijezdama da ne pričamo! I još jedna poslastica, ovo je vrijeme kada je meteorski roj pod nazivom Alfa Kaprikornidi u svom najintezivnijem periodu pa možemo očekivati i kišu meteora.
 
Sa lokacije će učesnici fotografisati zalazak sunca u horizontu sa stećcima, zlatni sat, ulazak u plavi sat. Zatim slijedi ulazak u zonu totalnog mraka u 22:30 i pojava Mliječnog puta. Mliječni put će biti vidljiv sve do 2:00 iza ponoći. U 4:00 počine svitanje, a zatim zona jutarnjeg plavog sata i zlatnog sata.
Potom slijedi izlazak sunca. Sunce izlazi iza planine Treskavice i prve zrake obasjavaju lokaciju Festivala, kao i nekropolu stećaka.
 
VRIJEME I MJESTO OKUPLJANJA: 15. juli 2023. na parkingu kod donje nekropole pored asfaltnog puta u 15.30 i polazak markiranom plainarskom stazom do lokaliteta Jezera, planina Visočica.
OPREMA: Standardna planinarska/kamperska oprema za boravak na planini. Topla odjeća i adekvatna obuća. Hranu i vodu za piće svaki učesnik obezbjeđuje sam sebi u skladu sa svojim potrebama. S obzirom na to da ćemo cijelu noć provesti na lokaciji Jezera potrebno je da imate sa sobom vreću za spavanje, podmetač i opcionalno šator. Svjetiljke i lampe ponesite OBAVEZNO. Dolazak na lokaciju u vlastitoj režiji.
VAŽNO JE ZNATI: Iza Festivala astrofotografije BiH ne stoji nikakva organizacija već grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, zvijezde, fotografiju i lijepo druženje. Događaj je besplatan i svi su dobro došli. Svaki od učesnika odgovara za svoje zdravstveno stanje.
 
“Očekujemo da sa sobom donesete dobro raspoloženje i da se prema prirodi, materijalnim ostacima kulture i drugim učesnicima odnosite sa velikim poštovanjem”, poručili su organizatori.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content