Foča kakvu do sada sigurno niste vidjeli

Na obalama plahovite Drine još od srednjeg vijeka leži prelijepa Foča, gradić na čijoj teritoriji možete vidjeti neke od najljepših prirodnih i kuturno-historijskih bogatstava Bosne i Hercegovine.

Foto: Dron.ba

U okolini Foče nalazi se i jedna od najposjećenih prirodnih atrakcija u ovoj godini – pješčane piramide ili tzv. bosanski Colorado.

Ljubitelji planinarenja i prirode reći će vam da se tu nalaze i dvije najljepše planine u BiH – pitoma Zelengora i najviši vrh naše zemlje – na Magliću, čarobnom planinom na kojoj se nalazi i Perućica – jedna od najvećih prašuma u Evropi u čijem srcu je smješten vodopad Skakavac. Sve zajedno pripada Nacionalnom parku Sutjeska, najstarijem nacionalnom parku u BiH koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

U blizini Foče je i najljepša i najuzbudljivija evropska rijeka, tzv. suza Evrope – Tara. Kanjon Tare po dubini je drugi u svijetu, odmah iza Grand Canyona, a po ljepoti kažu da je prvi. Također je pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je po tome što nudi jedan od najuzbudljivijih raftinga, a rafting centar imate baš u Foči.

Osim prirodnih bogatstava, Foča je bogata i kulturno-historijskim naslijeđem od kojih je najpopularnija za vidjeti i posjetiti prelijepa Aladža džamija – fočanski feniks.

Pogledajte Foču kakvu do sada niste vidjeli zahvaljujući ekipi Dron.ba videoprodukcije:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content