Foča kakvu do sada sigurno niste vidjeli

  Foča kakvu do sada sigurno niste vidjeli

  Na obalama plahovite Drine još od srednjeg vijeka leži prelijepa Foča, gradić na čijoj teritoriji možete vidjeti neke od najljepših prirodnih i kuturno-historijskih bogatstava Bosne i Hercegovine.

  Foto: Dron.ba/Printscreen

  U okolini Foče nalazi se i jedna od najposjećenih prirodnih atrakcija u ovoj godini – pješčane piramide ili tzv. bosanski Colorado.

  Ljubitelji planinarenja i prirode reći će vam da se tu nalaze i dvije najljepše planine u BiH – pitoma Zelengora i najviši vrh naše zemlje – na Magliću, čarobnom planinom na kojoj se nalazi i Perućica – jedna od najvećih prašuma u Evropi u čijem srcu je smješten vodopad Skakavac. Sve zajedno pripada Nacionalnom parku Sutjeska, najstarijem nacionalnom parku u BiH koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

  TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

  U blizini Foče je i najljepša i najuzbudljivija evropska rijeka, tzv. suza Evrope – Tara. Kanjon Tare po dubini je drugi u svijetu, odmah iza Grand Canyona, a po ljepoti kažu da je prvi. Također je pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je po tome što nudi jedan od najuzbudljivijih raftinga, a rafting centar imate baš u Foči.

  Osim prirodnih bogatstava, Foča je bogata i kulturno-historijskim naslijeđem od kojih je najpopularnija za vidjeti i posjetiti prelijepa Aladža džamija – fočanski feniks.

  Pogledajte Foču kakvu do sada niste vidjeli zahvaljujući ekipi Dron.ba videoprodukcije: