Fojnica – Grad zlatnih voda

Fojnica je gradić u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, udaljen pedesatak kilometara  od glavnog grada Sarajeva, i pripada Srednjobosanskom kantonu.

Fotografija: Adnan Bubalo

 

Bogata riječnom vodom i brzim potocima s vodopadima, njen krajolik ukrašen je visoravnima, pašnjacima, poljima i velikim planinama – Zec, Zahor, Pogorelica i Vranica, gdje se na nadmorskoj visini od 1670 metara krije jedno od najljepših prirodnih jezera – Prokoško jezero. Okruženo pastirskim kolibama, zbog svog idiličnog položaja već dugi niz godina slovi za važnu turističku destinaciju.

Fojnica se ubraja u stare gradove BiH. Zanimljivo formiranje urbane sredine i okoline ilustruju brojni arheološki nalazi i monumenti pričajući priču o višemilenijskom postojanju naselja na mjestu današnjeg grada.

Ovdje su nekada živjeli stari Rimljani ostavljajući iza sebe kovani novac, poslije njih stigli su Dubrovčani donoseći novu religiju, a s germanskim plemenom Sasima, koji se naseljavaju u doba vladavine bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, Fojnica se počinje razvijati kao rudarska sredina. Nešto kasnije ovaj kraj su specifičnom arhitekturom obilježile velike sile – Osmansko carstvo i Austro-Ugarska za vrijeme koje je utvrđeno da se u toni tamošnje rude nalazi 8 do 15 grama zlata. Tako je konačni identitet stanovnika Fojnice odredilo vrijeme i učinilo ga gradom monoteizma o kojem svjedoče značajne građevine podignute u čast velikih religija.

Danas Fojnica slovi za grad zlata i zlatnih voda, jer su njene rijeke i rječice zlatonosne, no glas o njoj najdalje je pronijela njena ljekovita banja, čije blagodati pacijenti počinju koristiti iza Prvog svjetskog rata. Ispitivanjima je potvrđeno svojstvo radioaktivnosti fojničke termalne vode, efikasne u liječenju reumatizma, koštanih i mišićnih oboljenja, te bolesti perifernog nervnog sistema.

Ipak, nisu samo zdravlje i rekreacija razlozi za posjetu Fojnice. I ostali vidovi turizma ovdje su pronašli plodno tlo za razvoj, poput kontinentalnog, sportskog i vjerskog turizma, što su najvećim dijelom omogućili velika kulturno-historijska baština i obilje prirodnih bogatstava prikladnih također za brojne sportske aktivnosti. Upravo zbog toga Fojnica je posebno draga ljubiteljima planinarenja, planinskog biciklizma, jahanja, skijanja i sankanja.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content