Francuska ulica u Istanbulu

Francuska ulica u Istanbulu

Historijske znamenitosti i must see mjesta u Istanbulu je teško nabrojati i nemoguće ih je sve i obići za vrijeme jedne posjete. Jer, Istanbul je grad koji vas mami da mu se uvijek i iznova vraćate a da vam svaki posjet bude jedinstven i drugačiji od prethodnog. Za vrijeme boravka u Istanbulu trebali bi svakako odvojiti vrijeme za predah u Francuskoj ulici. Smještena je u Galatasaray zoni u središtu velikog  Beyoglu Distrikta.

Ulica je izgrađena na stepenicama gdje su s obje strane butici, galerije, slastičarne, kafe barovi i restorani sa francuskom kuhinjom. Poznata je i kao Cezayir (Algeria) sokak.

 

U 19. vijeku, više od 100 godina, Francuzi su živjeli u ovom području. Većina objekata u Beyoglu, poput prvih kafićia i kina, osnovali su upravo oni. Ulicu su potpuno renovirali pariški arhitekti projektom koji je obuhvatio renoviranje zgrada i stepenica. Instalirani su poseban zvučni sistem i plinske svjetiljke koje su donešene iz Pariza. Sve to daje jedan poseban šarm i jedinstvenu atmosferu ovog kvarta. Sve od namještaja, zgrada, muzike, hrane…sve je Francuskom nadahnuto.

Francuska ulica je duga oko 100 metara i ima natkrivenu površinu od 9.000 kvadratnih metara i kapacitet od 3000 ljudi, zajedno s otvorenim područjima. Broj dnevnih posjetitelja je oko 6,500. Grijači na ulicama dopuštaju boravak vani čak i u hladnim danima.

Obojene zgrade su dovoljno visoke da bi ulica bila zaštićena od buke velikog grada. Na obje strane su restorani čije tende bacaju sjenu na stolove i stolice sa šarenim jastucima i cijela atmosfera podsjeća kao da ste u privatnom vrtu. Vlasnici stoje vani pred svojim restoranima, pozdravljaju i diskretno pozivaju prolaznike da uđu.

U blizini se nalazi i Francuski kulturni centar koji nudi kurseve francuskog jezika, razne kulturne tečajeve, informacije i knjige.

Emira Azganović, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ISTANBULSKA KARTICA ZA JAVNI PREVOZ