Francuska ulica u Istanbulu

Historijske znamenitosti i must see mjesta u Istanbulu je teško nabrojati i nemoguće ih je sve i obići za vrijeme jedne posjete. Jer, Istanbul je grad koji vas mami da mu se uvijek i iznova vraćate a da vam svaki posjet bude jedinstven i drugačiji od prethodnog. Za vrijeme boravka u Istanbulu trebali biste svakako odvojiti vrijeme za predah u ovoj jedinstvenoj ulici. Francuska ulica u Istanbulu smještena je u Galatasaray zoni u središtu velikog  Beyoglu Distrikta.

Fotografije: Furaj.ba

Francuska ulica u Istanbulu je duga sto metara, izgrađena na stepenicama gdje su s obje strane butici, galerije, slastičarne, kafe barovi i restorani sa francuskom kuhinjom. Poznata je i kao Cezayir (Algeria) sokak.

U 19. vijeku, više od 100 godina, Francuzi su živjeli u ovom području. Većina objekata u Beyoglu, poput prvih kafićia i kina, osnovali su upravo oni. Ulicu su potpuno renovirali pariski arhitekti projektom koji je obuhvatio renoviranje zgrada i stepenica. Instalirani su poseban zvučni sistem i plinske svjetiljke koje su donešene iz Pariza. Sve to daje jedan poseban šarm i jedinstvenu atmosferu ovog kvarta. Sve od namještaja, zgrada, muzike, hrane…sve je Francuskom nadahnuto.

Obojene zgrade su dovoljno visoke da bi ulica bila zaštićena od buke velikog grada. Na obje strane su restorani čije tende bacaju sjenu na stolove i stolice sa šarenim jastucima i cijela atmosfera podsjeća kao da ste u privatnom vrtu. Vlasnici stoje vani pred svojim restoranima, pozdravljaju i diskretno pozivaju prolaznike da uđu. Grijači na ulicama dopuštaju boravak vani čak i u hladnim danima.

Francuska ulica u Istanbulu

Foto: Emira Azganović

U blizini se nalazi i Francuski kulturni centar koji nudi kurseve francuskog jezika, razne kulturne tečajeve, informacije i knjige.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ISTANBULSKA KARTICA ZA JAVNI PREVOZ

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content