Gdje pojesti najsavršeniji sladoled u Sarajevu?

Gdje pojesti najsavršeniji sladoled u Sarajevu?

Gdje pojesti najsavršeniji sladoled u Sarajevu? Nema boljeg “ljetnog” pitanja kojeg možete postaviti za vrijeme toplih dana u glavnom gradu BiH i nema veće rapsodije ukusa kao tada.

Foto: Facebook

Potražnja za sladoledima vrhunskog okusa sve je veća. Nepca kupaca kao da su se izbirikala jedući sladolede po bijelom svijetu – od Italije do Norveške, pa sada ne pristaju na svašta.

A sarajevskim slastičarima ne treba dva puta reći, znaju oni zanat sa poslasticama, pa tako već širom grada u ponudi imate vrhunske sladolede u ponudi.

Pa krenimo nekim redom, ne po ocjeni, već eto:

Marshall’s Gelato&Cakes

Ako želite isprobati artisan domaći sladoled koji će vas podsjetiti na neke posebne uspomene iz snova iz djetinjstva, posjetite slastičarnu Marshall’s Gelato u Sarajevu. Slastičarna se nalazi u ulici Kulovića, u prizemlju hotela Bosnia i nudi zaista prave poslastice. Možda će vam zvučati nemoguće, ali sladoled od slane pistacije je zaista savršen. Kada se tek pojavio, malo je reći da je “osvojio” Sarajevo. U ponudi su im inače neobične vrste sladoleda: od ruže, crnog sezama, slane karamele, oraha, badema i lješnjaka u tzv. Marshall’s specijalu, vanilija s Madagaskara i brojni drugi. Sve su im slastice bez glutena. Ovakav način pripreme sladoleda idealan je za osobe koje se žele zdravije hraniti, konzumirati deserte s minimalno ili bez šećera i naravno za osobe koje su na Paleo ili Lchf prehrani… Sladoled je malo skuplji u odnosu na prosječnu cijenu kugli u gradu, ali zaista vrijedi, jer takav ukus rijetko ćete gdje pronaći. Dodatno možete doplatiti i slađe kornete, a i to vrijedi cijene koju ćete platiti. Osim u Sarajevu, ovaj vrhunski sladoled možete pojesti i u Kotoru, a podjednako dobri su im i kolači.

Cream Shop na Baščaršiji

Svakog ljeta u malenoj slastičarni u srcu Baščaršije traži se stolica više, kako zbog kolača, tako i zbog sladoleda, ali i zbog kafe. Znalci dobrog okusa u Sarajevu znaju da je kod poznatog hadžije ponuda vrhunska, a i ambijent, kako unutrašnji tako i vanjski je simpatičan. Eh, vratimo se na sladoled. Fotografija reda ispred slastičarne govori više od 1.000 riječi, i tako je jako često. Sladoledi kremasti i sočni, a ponuda šarolika. Od ljeta 2021. u svojoj ponudi imaju i čuvenu egipatsku vaniliju. Naime, kultna slastičarna Egipat više ne radi, ali je recept za svoj popularni sladoled dala upravo Hadžiji.

Slastičarna Carigrad

Carigrad je slastičarna s dugogodišnjom tradicijom. Još od 1950. godine razgaljuje nepca svojim gostima u samom srcu Baščaršije, u ulici Sarači. Nudi veliki broj ukusnih kolača, torti, sladoleda i drugih delicija, tako da se na samom ulazu vi nađete u dilemi šta izabrati iz šarolike ponude poslastica. Ukoliko ste došli po sladoled, obavezno probajte domaću vaniliju. Pored standardnih sladoleda, Carigrad nudi i popularnije okuse – čuvenu bajaderu, sve traženiji cheesecake, te brojne druge. Koji god da bude vaš izbor, nećete se pokajati. Ako nećete sladoled za ponijeti, preporučujemo da sladoled pojedete u bašti Carigrada, jer se ljeti nalazi u priličnoj hladovini i ugodnom prostoru nedaleko od Baščaršijskog trga.

Mrvica Cafe Pekara

Kada se otvorila, Mrvica je bila pravo sarajevsko otkrovenje. Mala simpatična pekara i slastičarna sa proizvodima inspiriranim Francuskom jednostavno je sve oduševila. Danas je jedno od omiljenih mjesta u gradu svih onih koji su prepoznali kvalitet njenih proizvoda. Pored peciva i kolača, Mrvica služi i vrhunske kremaste sladolede – izrađene 100% od prirodnih sastojaka i bez dodataka šećera. Nećete odoljeti sladoledu od popularnih macaroonsa koji će vam dati osjećaj kao da ste u Parizu, a ako poželite ukus Orijenta – probajte “1.001 noć”. Možete ih pronaći ispred sarajevske Katedrale, a slastičarna sa prekrasnim enterijerom smještena je u ulici Jelićeva, a možete je i pronaći u naselju Čengić Vila na adresi Nedima Filipovića.

Chemani Icebeg

Znate one turske poslastičare što vrte kuglu sladoleda, sve ste u strahu da im ne ispadne, a i taman kada pomislite da će vam je prepustiti u ruke oni je opet nekako hitro sklone od vas? Eh, eto i njih sada u srcu Baščaršije, a ima ih i na Ilidži. U Sarajevo su došli vrhunski majstori iz grada Kahramanmaraš u Turskoj, koji je poznat kao grad sladoleda koji vrši obuku za proizvodnju na bazi mlijeka i salepa. Mlijeko se nabavlja sa farmi iz BiH, pa su svi voćni prelivi napravljeni od domaćih plodova. ICEBEG je zdravi domaći sladoled koji po svom sastavu odgovara i vegeterijanskoj ishrani.