Kralj šume – gdje vidjeti jelene u Bosni i Hercegovini?

Stotinu godina je prošlo otkako je objavljena krasna, a istovremeno i tužna priča „Bambi“, koju i dan-danas pamte i vole generacije – i djece i odraslih. Priča o lanetu koje će postati kralj šume bila je inspiracija i filmskim umjetnicima, što je bilo uzrok da jeleni i lanad postaju jedna od omiljenih šumskih životinja, stoga ne čudi što se svi raznježe i pohrle da vide ove životinje, kada saznaju gdje to mogu učiniti.

PPG Jelen Živinice; Foto: @upoznaj_sa_mukiphoto

Vrsta kojoj prijeti izumiranje

Kralj šume, kako nazivaju crvene jelene, nekada je živio u prirodi i u Bosni i Hercegovini, a danas je vrsta kojoj prijeti izumiranje. Njega i jelene lopatare danas možete vidjeti tek u rijetkim lovištima u našoj zemlji ili na farmama koje ih uzgajaju. Smatra se da ova vrsta naseljava veći dio Evrope, Kavkaz, Malu Aziju, Iran, dijelove zapadne i centralnu Aziju.

Živinice

Da svratite u mali grad Živinice, nećete naći mnogo povoda, osim ako ste čuli da se u njemu nalazi idilična šumska oaza u kojoj možete vidjeti jelene. Na prostoru nekadašnje kasarne u Ljubačama kod Živinica nalazi se PPG Jelen Živinice, kompleks od preko 1000 m2 na kojem žive jeleni lopatari. Sve se u njemu čini nestvarno. Dan protiče sporo, čistoća zraka opija, a zelenilo šume odmara i lagano osjećate kako vam se tijelo počinje odmarati. Gdje god se okrenete, u svemu osjetite obrise ljubavi i pažnje, od ekološki uzgojenog voća i povrća, pažljivo uređenog kompleksa za odmor – drvenih stolova i klupa, do dječijeg igrališta. A kad probate i posebnu sortu borovnice koja ovdje raste – Auroru, njeni vas sokovi vrate u djetinjstvo i sjetite se one „bambijevske“ razigranosti, nevinosti i ljepote kada su dani tako neopterećeni i lahki. A onda ugledate njih – jelene, zbog kojih ste tu i došli, slobodne u svom prirodnom staništu. Graciozne u hodu i u trku. Dok galopiraju, kao da lebde po zraku, kakva ih lahkoća krasi. Tu stanuju i srne i srndaći, i jeleni lopatari i košute, i crveni evropski jeleni, jedinstveni za područje naše zemlje. Pored navedenih vrsta u PPG Jelen svoj dom su pronašle na desetine vjeverica, divljih zečeva, divlje patke sa malim pačićima, fazani, golubovi i mnoge druge životinje. Tu su još i edukativne staze, table i prostor za održavanje časova u prirodi. Pa ukoliko želite doživjeti pravu šumsku bajku, uz sok od borovnice ili džem, ili neke lovačke specijalitete, jednog od vikenda počastite svoju djecu ili dijete u sebi odlaskom u PPG Jelen Živinice.

Kontakt: Ljubače bb, Živinice Telefon+387 61 740 772

Livno

Nedaleko od Livna, u selu Odžak, nalazi se ranč jelena lopatara, otvoren tek od ovog ljeta. Ranč pod Dinarom u kojem stanuju jeleni lopatari, koji se od običnih jelena razlikuju po veličini i račvastim, zaobljenim rogovima koje imaju samo mužjaci, već je privukao pažnju turista koji u livanjskom kraju imaju mnogo toga za vidjeti. Kako su jeleni lopatari porijeklom iz toplih krajeva, sa istočnog Mediterana, a obitavaju u brdima, odžački kraj za njih je idealno stanište, u što se možete uvjeriti ako ih i sami posjetite. Da ih vidite, potrebno je se najaviti i rezervisati termin, a uz njega možete dobiti kafu, sok ili i mezu. Nesumnjivo da će uz divlje konje koji se mogu vidjeti nadomak Livna, i ovaj ranč postati atrakcija koju će svi željeti vidjeti.

Kontakt: Odžak bb, Livno Telefon  +387 63 574 879,+387 63 082 341

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli goroPRO (@_goropro_)

Doboj

A na planini Ozren kod Doboja, tamo gdje miriše trava iva, UNESCO-m zaštićena, u velikoj šumskoj zajednici žive nedaleko jedni od drugih – mede, jeleni, vuk, magarac i jedna lama.  Farma jelena lopatara nalazi se u Konopljištima na Ozrenu, 20 km od Doboja, na oko 600 metara nadmorske visine. Četrdestak jelena, košuta i mladih lanadi strpljivo će vas čekati da ih nahranite, što će sigurno biti poseban doživljaj. A u okolini, kako rekosmo, u paraglajding bazi „Paraghost Ozren“ možete poletjeti slobodno kao ptice,  vidjeti mede, vuka, magarca i za ovaj kraj – neobičnu lamu.

Kontakt: +387 66 191 635

Lovni turizam

Jeleni lopatari su još od Titovog doba omiljena lovna divljač. Nekada su bili jedna od glavnih atrakcija ljetovališta Brijuni u Hrvatskoj u kojem se nalazila i vila bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Njihovo meso je skupo, a rogovi poseban trofej na zidovima lovaca. Pa tako oni koji žele da ih vide, odnosno ulove, odlaze u Vitez u mjesto gdje se nalazi jedno od najvećih lovišta, u okolini Orašja (Posavina) ili druga poznata lovišta u BiH.

 

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content