Giboni – čovjekoliki majmuni novi stanovnici Pionirske doline

Nekoliko gibona (Nomascus gabriellae), čovjekolikih majmuna novi su stanovnici sarajevske Pionirske doline od ovog vikenda, a njihovim dolaskom sarajevski zoološki vrt dobio je posebno priznanje i uvršten je na svjetsku, eminentnu listu zaštite ugroženih životinjskih vrsta.

Foto: KJKP Park Sarajevo

Time je i Bosna i Hercegovina svrstana u sami vrh, među 20 država u svijetu koje po programu Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija (EAZA) učestvuju u zaštiti životinja koje su pred izumiranjem u svojim prirodnim staništima. Veliko je to i vrlo značajno priznanje, ali i obaveza, ako se u obzir uzme i činjenica da od regionalnih zemalja, u ovom programu ove zaštićene vrste jedino učestvuje Slovenija, odnosno zoo vrt iz Ljubljane.

Upravo iz tog zoološkog vrta stigli su za vikend i giboni u sarajevsku Pionirsku dolinu, a ovaj zoo vrt time uključili u 44. svjetska zoo vrta, u 20 zemalja koji svojim držanjem i uzgojem pokušavaju očuvati njihov opstanak i spasiti ih od izumiranja.

Ove životinje koje potiču iz jugoistočne Azije poznate su po tome da žive na drveću, da su vrlo aktivne životinje iz porodice primata, žive u paru, sa svojim potomcima, a što se tiče izgleda karakterišu ih duge prednje noge koje im služe za kretanje po drveću i kratak rep.

Giboni su i potpuno nova životinjska vrsta u Pionirskoj dolini, od svog postojanja ih nije imala, a dobili su sigurno i vrlo kvalitetne primjerke koji će kroz Evropski program zaštite ugroženih vrsta (EEP) omogućiti nove potomke, razmjenu sa drugim svjetskim zoološkim vrtovima, kao i činjenicu da, kroz ovaj program, svaka jedinka ima svog koordinatora, što čini cijelu grupu najstručnijih ljudi koji se brinu o čitavoj zajednici, sarađuju, znaju koji uslovi i klima najviše odgovaraju kojoj životinji i slično. Ovakvi ex situ programi se odvijaju izvan prirodnog staništa ugroženih vrsta i prioritet su u svim zoo vrtovima.

U sarajevski zoo vrt stigao je jedan par, mužjak od 10 godine i dvije godine starija ženka. Njihova nastamba je savremen i u skladu sa njihovom vrstom izgrađen objekat. Izgrađen je još prošlog ljeta, uz jedno od dva jezera u centralnom dijelu popularne sarajevske dječije oaze, ali pandemija korona virusa onemogućila je tada njihov transport.

Giboni, baš kako i zaslužuju imaju i svoje vlastito ostrvo, smješteno u sred jezera, a do njega će iz svog doma stizati prekrasnim drvenim mostićem. Pogled na njihovu zabavu u dvorištu, a znamo da su vrlo aktivne životinje, neće zaklanjati nikakve žičane ograde ili portali, nego će ih posjetioci sa staza uz jezero moći neometano posmatrati. Imaju i svoj “baštanski” namještaj, stabla, užad i sve potrebno da se u sarajevskom zoološkom vrtu osjećaju što bolje i da “organiziraju” što zanimljivije zabave. Već su počeli da upoznaju svoj dom, u kojem su sada u karantinu, jer procedura transporta i nabavke životinja tako propisuje.

U nadležnosti su Veterinarske inspekcije, narednih 30 dana, dok proces navikavanja na novi prostor prođe, a nakon toga očekuje ih i upoznavanje sa posjetiocima, u njihovom dvorištu, na sred jezera, baš u vrijeme otvaranja nove ljetne sezone u Pionirskoj dolini.

O dolasku gibona u Sarajevo pisao je i Washington Post!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content