Glas Kine – prvi kineski magazin na BHSC jezicima

Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ pokrenuo je medijski projekat, magazin „Glas Kine“, prvi specijalizirani medij koji je u potpunosti posvećen Kini, događajima u Kini i iz Kine na južnoslavenskim jezicima.

Foto: Pojas i put

Nekoliko je razloga zašto su se odlučili pokrenuti ovaj magazin. Najprije, Kina sve ozbiljnije na svjetsku pozornicu nastupa kao velika sila i globalni lider. Trendovi iz Kine, i ne samo politički nego i ekonomski, tehnološki, ekološki, sportski i mnogi drugi, utječu na cijelu planetu. Uredništvo magazina smatra da je tim trendovima potrebno posvetiti dužnu pažnju.

Drugi razlog, vezan za prvi, je taj što su uvidjeli da u domaćim medijima, kako javnim tako i komercijalnim, ipak nedostaje informacija iz Kine, odnosno da se događajima iz Kine ne posvećuje dostatna pažnja kao što se posvećuje nekim drugim svjetskim centrima.

Treći razlog je taj što domaći mediji u BiH o nekim događajima vezanim za Kinu nerijetko koriste nekineske izvore. Zapadni mediji imaju svoju uređivačku politiku koja može nemati razumijevanja za specifičnosti kineskog društveno-političkog sistema i socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri. Neko se ne mora slagati sa kineskim vrijednostima, ali to ne znači da ih ne treba cijeniti i poštovati kao samostalan i nezavisan izbor kineskog naroda. A da bi se nešto cijenilo i poštovalo prethodno je potrebno imati kvalitetne informacije. Otud potreba za ovim i ovakvim magazinom.

Glas Kine bavit će se svim temama koje su od interesa za javnost u BiH, od nezaobilazne politike, preko ekonomije, društva, nauke i tehnologije, pa do kulture i sporta. U svakom broju predstavljat će i jedan kineski grad, kako bi čitateljima proširili znanje jer Kina nije samo Peking i Šangaj. U svakom broju predstavljat ćemo i literarne klasike iz bogate kineske književne tradicije, a čije prijevode su im ustupili kolege sa Konfucijevog instituta u Banjoj Luci. Donosit će i zanimljive priče o kineskoj gastronomiji. Pored prijevoda članaka iz kineskih medija, trudit će se i da imaju redovni autorski doprinos objavljujući tekstove čitatelja koji su u proteklom periodu posjetili Kinu te zabilježili svoje impresije.

Magazin će biti dostupan na stranici Centra (Glas Kine), kao i u printanoj verziji za sve koji žele da dobijaju besplatan primjerak na adresu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content