Glas Kine – prvi kineski magazin na BHSC jezicima

  Glas Kine – prvi kineski magazin na BHSC jezicima

  Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ pokrenuo je medijski projekat, magazin „Glas Kine“, prvi specijalizirani medij koji je u potpunosti posvećen Kini, događajima u Kini i iz Kine na južnoslavenskim jezicima.

  Foto: Pojas i put

  Nekoliko je razloga zašto su se odlučili pokrenuti ovaj magazin. Najprije, Kina sve ozbiljnije na svjetsku pozornicu nastupa kao velika sila i globalni lider. Trendovi iz Kine, i ne samo politički nego i ekonomski, tehnološki, ekološki, sportski i mnogi drugi, utječu na cijelu planetu. Uredništvo magazina smatra da je tim trendovima potrebno posvetiti dužnu pažnju.

  Drugi razlog, vezan za prvi, je taj što su uvidjeli da u domaćim medijima, kako javnim tako i komercijalnim, ipak nedostaje informacija iz Kine, odnosno da se događajima iz Kine ne posvećuje dostatna pažnja kao što se posvećuje nekim drugim svjetskim centrima.

  Treći razlog je taj što domaći mediji u BiH o nekim događajima vezanim za Kinu nerijetko koriste nekineske izvore. Zapadni mediji imaju svoju uređivačku politiku koja može nemati razumijevanja za specifičnosti kineskog društveno-političkog sistema i socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri. Neko se ne mora slagati sa kineskim vrijednostima, ali to ne znači da ih ne treba cijeniti i poštovati kao samostalan i nezavisan izbor kineskog naroda. A da bi se nešto cijenilo i poštovalo prethodno je potrebno imati kvalitetne informacije. Otud potreba za ovim i ovakvim magazinom.

  Glas Kine bavit će se svim temama koje su od interesa za javnost u BiH, od nezaobilazne politike, preko ekonomije, društva, nauke i tehnologije, pa do kulture i sporta. U svakom broju predstavljat će i jedan kineski grad, kako bi čitateljima proširili znanje jer Kina nije samo Peking i Šangaj. U svakom broju predstavljat ćemo i literarne klasike iz bogate kineske književne tradicije, a čije prijevode su im ustupili kolege sa Konfucijevog instituta u Banjoj Luci. Donosit će i zanimljive priče o kineskoj gastronomiji. Pored prijevoda članaka iz kineskih medija, trudit će se i da imaju redovni autorski doprinos objavljujući tekstove čitatelja koji su u proteklom periodu posjetili Kinu te zabilježili svoje impresije.

  Magazin će biti dostupan na stranici Centra (Glas Kine), kao i u printanoj verziji za sve koji žele da dobijaju besplatan primjerak na adresu.