Golica – netaknuti biser planine Vranice

Ako se pitate da li još uvijek ima krajeva do kojih ne možete kročiti automobilom i gdje možete doći i uživati u beskrajnoj tišini netaknute prirode, oduševit će vas informacije da se takvo mjesto nalazi nadomak Fojnice, na planini Vranici.

Foto: Namik Mešak
Golica je naziv dijela planine Vranice koje je nekada bilo stočarsko sezonsko naselje sa katunima. Nepristupačno je za automobile, kvadove i motore što ga čini najmirnijim i najljepšim dijelom Vranice.
 
Odlično je polazište ili prolazna planinarska tačka za vrh Matorac, planinu Zec, izvor Vrbasa, Šćit, Pogorelicu pa čak i Prokoško jezero.
 
Pored fenomenalnog ambijenta za šta se pobrinula majka priroda, u ovom dijelu Vranice ćete sigurno uživati i u onome što je napravljeno vrijednom ljudskom rukom.
 
 
Iako se nalazi na preko 1.600 metara nadmorske visine, Golica obiluje izvorima vode što je vjerovatno nekada bio razlog da se baš tu napravi sezonska nastamba za stočare. Danas je ovo mjesto poznato kao fojnička oaza mira i po mišljenju većine zaljubljenika prirode je najljepše mjesto planine Vranice pa i šire.
 
Na ovom mjestu ćete slušati samo ugodni zvuk tišine “narušen” cvrkutom prica i žuborom vode.
 
Ukoliko se želite probuditi pored prozora sa pogledom na Vran kamen, Sikiru, Šćit, Stražicu… na Golici možete i prenoćiti u lokalnoj kolibi.
 
Kako doći?
 
Terenskim vozilom se može doći od Fojnice, a Golica je udaljena oko 12 km. Automobil može prići na oko kilometar do Golice pa onda pješke prelijepom stazom kroz lijepu četinarsku šumu do ovog “naselja”.
 
https://www.facebook.com/namik.mesak.5/videos/268883898389986?idorvanity=299203663556776

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content