Gorštaci Lukomira

Selo Lukomir danas s pravom nosi epitet posljednjeg bosanskohercegovačkog sela. Lukomir je zadržao svoj autohtoni izgled, sa starim kućama sagrađenim od kamena, blatnjavim prilazima, tradicionalnom nošnjom i zadivljujućim pogledom na kanjon Rakitnice i planinske vrhove Visočice i Prenja. 

Foto: Roberto Nistri

Muzej na otvorenom

U današnje vrijeme selo živi samo u ljetnim mjesecima, dok je u toku zime napušteno i skoro zaboravljeno od svijeta, no nikada od starih seljana koji su rođeni i odrasli u Lukomiru. Nažalost, sada su prestari da bi prezimili u selu i primorani su da ga napuste u toku teških i oštrih planinskih zima. Ovo mjesto je kao muzej na otvorenom, sa živim figurama koje i dalje nose istu nošnju koju su vijekovima nosili njihovi preci. Selo naseljavaju dvije porodice: Čomor i Masleša, rade na održavanju infrastrukture koja je bitna za spoj sa civilizacijom, no i dalje ostaju odsječeni od lagodnog života.

Upoznajte tri generacije jedne porodice!

Agencija CoolTour iz Sarajeva nudi jedinstven doživljaj, priliku za upoznavanje tri generacije jedne porodice u okviru planinarske ture. Na ovoj turi upoznat ćete osamdesetogodišnji par koji je zajedno odgojio dovoljno djece da osnuju svoj porodični fudbalski tim, ili čak i više od toga, a sve to uz paralelno bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, bez dana radnog staža u kompanijama i bez posjeta doktorima. Upoznat ćete njihovu djecu, od kojih su sinovi najčešće visoko educirani, dok su kćerke sretno udate. Treća generacija, najmlađa, je upravo ona koja je nažalost poprilično odvojena od sela i seoskog života. Oni se zabavljaju tehnologijom i žive moderne živote koji nemaju nikakve spone sa životima predaka, no na svu sreću, uvijek postoje oni pojedinci, koji pripadaju trećoj generaciji, i koji poštuju i vole svoje korijene, koji se svim silama trude da održe živom ideju Lukomira kao luke mira. Vodič na ovoj turi je upravo osoba koja pripada trećoj živućoj generaciji Lukomira, koja voli svaki kamen Bjelašnice, a i sama je provela nebrojene dane u aktivnim seoskim poslovima. Ona će vam približiti seoski život, ispričati životne priče svojih predaka, pokazati skrivena mjesta koja imaju svoje legende i prenijeti svu svoju ljubav prema planinama, prirodi, kulturi i historiji ove regije. 

Najviše selo u BiH

Lukomir se nalazi na 1.495 metara iznad nivoa mora i najviše je selo u Bosni i Hercegovini. Ova visina možda nije impozantna u odnosu na druga alpska sela po Evropi, no najviša tačka Bosne i Hercegovine se nalazi na 2386 metara iznad nivoa mora (vrh Maglić), i to je ono što Lukomir diže u prave visine. Historija ne govori mnogo o ovom mjestu, no obzirom da se u selu nalazi nekropola stećaka da se zaključiti da je ovo mjesto bilo naseljeno u 15. i 16. stoljeću. Zanimljivo je da je selo ostalo skriveno od ostatka svijeta sve do početka ovog stoljeća, a ta činjenica je još interesantnija ukoliko uzmemo u obzir da su se slavne Zimske olimpijske igre (1984) odigrale upravo na Bjelašnici, na kojoj je selo smješteno. 

Toliko se toga može reći i ispričati o ovom mjestu, ali najbolji način da se ono u potpunosti shvati, da se osjeti energija kojom zrači i da se dožive neki nezaboravni momenti, jeste posjeta Lukomiru i vrijeme koje ćete provesti sa lokalcima u okviru ove ture. 

 

Za više informacija o samoj turi i svemu što ćete vidjeti i posjetiti u okviru nje kontaktirajte agenciju CoolTour na info@cooltour.ba ili +38761375506. NLB BANKA – #OkvirPomoći

Mikro i mala preduzeća su važan stup ekonomije – a pretrpjeli su velike štete radi pandemije koronavirusa i njima će biti potrebno najviše podrške za ponovno pokretanje. NLB Banka kroz ovaj projekat želi pomoći širenju pozitivnih poduzetničkih priča te je zajedno s partnerima Mastercard, MaxMedia, Oslobođenje, Klix i OBN TV pokrenula kampanju #OkvirPomoći, kroz ustupljeni prostor za oglašavanje, koji će pomoći malim poduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro i malim kompanijama da prevaziđu posljedice krize.  

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content