Lefkada, Parga i Preveza – biseri Jonskog mora

Predivno Jonsko more, koje na zapadu zapljuskuje obale Italije, a na istočnoj Grčke, nepravedno je zapostavljeno u odnosu na Egejsko.  Dok se na obalama Egejskog mora nalazi većina odavno poznatih mjesta – prijestolnica Atina, ali i Solun, Halkidiki, a na pučini i većina grčkih ostrva, obala Jonskog mora prepuna je skrivenih bisera ove prelijepe zemlje kao što su Lefkada, Parga i Preveza

Foto: Pixabay – eartner

Osim nadaleko poznatog ostrva Krfa, na sjeverozapadu Grčke, južno od luke Igumenice nalazi se predivno malo mjesto Parga, skriveno u nekoliko povezanih zaliva. Uvale sa pješčanim plažama, i stare kuće pastelnih boja koje se tiskaju u klancu brda, u ulicama sa kamenim pločnikom i cvijetnim bugenvilijama, završavaju na vrhu prelijepom tvrđavom, sa koje postoji pogled koji prosto morate doživjeti. Malene radnje sa suvenirima i zalazak sunca sa tvrđave, učiniće vašu posjetu Pargi neponovljivom.

Foto: Pixabay – Jonny_Joka

Oko 60 km južno od Parge, nalazi se najveće mjesto ove oblasti – Preveza. Iako ne turistički atraktivno kao Parga, u njemu možete prošetati pješačkom zonom, sjesti u neki od barova sa živom – džez muzikom, ili popiti piće u uličici uvrnutog naziva – Satanin Bazar, gde su u starinskom maniru, ispred starih kuća, kafana ispod grmova bugenvijila, na kamenom pločniku postavljene jednostavne stolice i stolovi.

Pored Preveze, nalazi se mala laguna sa slanom vodom, u kojoj se gaje najpoznatije sardine u Grčkoj, kao i kozice – specijalitet ovog kraja. Tokom avgusta, unutar stare tvrđave, u Prevezi se organizuje Festival sardina, veoma popularan kako među lokalcima, tako i među turistima.

Foto: Pixabay – GiuseppeDio

Čuvena Lefkada

U luci gradića Preveze, nalazi se pregršt jahti i jedrenjaka koje možete iznajmiti na dnevnoj bazi (ili na više dana), i upustiti se u krstarenje oko najbližeg ostrva – čuvene Lefkade. Osim Krfa, Kefalonije i Zakintosa, Lefkada spada u jedno od najposjećenijih  ostrva Jonskog mora, koje je zbog izuzetne blizine sa kopnom, sa njim povezano kratkim tunelom.

Na Lefkadi, ne propustite da posjetite maleno mjesto Agios Nikitas, smješteno u predivnoj uvali sa plažom od najsitnijeg šljunka. Prošetajte njegovim uličicama sa pastelnim kućama, posjetite neku od lokalnih radionica – prodavnica suvenira ili sjedite na ručak u nekom od restorana na samoj obali. Lignje, sardine, ili zubatac – izbor je vaš. Uz lokalno alkoholno piće – cipuru, ili vino, užvaćete u pogledu na plažu i zaliv ispred vas.

Iako nije uobičajeno da kao prijedlog za posjetu obali mora odete i do mjesta u kopnu, za kraj obilaska ovog dijela Grčke, nemojte zaobići grad Janjinu (Ioannina), centar čitavog regiona (Epir). Po mnogima, jedno od najljepših (ako ne i najljepše) mjesto kopnene Grčke, smješteno je na predivnom, velikom jezeru Pamvotidi, sa starom tvrđavom iz osmanlijskog perioda u kojoj ljudi još uvijek žive. Na samom jezeru plove kajaci, ali i brodići nalik malim parobrodima iz Nju Orlinsa, koji prevoze do jedinog ostrva na jezeru – Nisaki. Ako se na ovom ostrvu zateknete u vrijeme ručka, probajte lokalni specijalitet – žablje batake, ili samo prošetajte kraj obala sa trskom koji (uz „parobrode iz Nju Orlinsa“), pomalo podsećaju na deltu Misisipija.

Tekst: Ivana Dukčević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content