Guber voda – Ljekovito blago Srebrenice

BiH Bucket List Challenge

Izazov #22 Prošetaj do ljekovitih izvora Guber

Najpoznatiji, a ujedno i najljekovitiji izvor u BiH je Guber voda. Postoji 48 izvorišta, a njih 16 je naučno ispitano i postoje jaki dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima.

 

Foto: Furaj.ba

Osim što je poznata po svojim prirodnim ljepotama, Bosna i Hercegovina je zemlja koja se može pohvaliti mnogobrojnim izvorima mineralnih i termalnih voda koje se već vjekovima koriste u svrhu liječenja. Najpoznatiji, a ujedno i najljekovitiji izvor je Guber voda, koji se nalazi u Srebrenici – jednom od najstarijih gradova u regiji koji, bez obzira na nedaće koje su ga zadesile u prošlosti, predstavlja oazu ljepote i zdravlja. Prva vijest o ljekovitim srebreničkim vodama objavljena je još u drugoj polovini 17. vijeka, kada je turski putopisac Evlija Čelebija zapisao da na tom području iz jednog rudnika srebra izvire čudesna, mala voda, a kasnije ju je narod prozvao Srebrena voda. Prvi doktor koji je skrenuo pažnju na ljekovitost srebreničkih voda je dr. Hans Duller još početkom 19. vijeka i od tada priča o čudesnom dejstvu srebreničkih voda nije prestala. Naziv Guber voda nastao je nakon što je utvrđeno da srebrenički izvori poseban uspjeh postižu u liječenju raznih kožnih bolesti, naročito gube čija je epidemija tada vladala na skoro cijelom području kojim je vladala Austro-Ugarska monarhija. Oboljeli su se samo nakon nekoliko tretmana oporavljali, nestajale su kvrge, otoci i druge promjene na koži. Od prvih uspješno izliječenih pacijenata, vršena su brojna analiziranja, a traju i danas.

SVJETSKA SLAVA

U Srebrenici postoji 48 izvorišta, a njih 16 je naučno ispitano i postoje jaki dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima. Neki od njih su dobili i narodna imena Izvor Ljepotica, Voda za liječenje kožnih bolesti, Mali guber, Očna voda, te Crni (Veliki) guber koji se proslavio i na svjetskom tržištu. Do sada su na ovom izvoru vršene brojne analize, a prva je izvršena 1894. godine i tada je Crni guber proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela Evrope. Ova voda smatrana je tada učinkovitijom i od nadaleko čuvene Levico vode. Tokom 1898. izvezeno je 200.000 boca Guber vode, a nekoliko godina kasnije, kompanija Matoni iz Beča izvezla je rekordnih 236.544 boca, a prodavao se u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Holandiji, Švedskoj, Africi i Americi. U Srebrenici je 1961. godine banjski turizam oživio. Tada je otvoren stacionar s 50 postelja u banji, a sve pod nadzorom sarajevske klinike. Najveći uspon banje bio je 1967. godine, kada dolazi do povećanja smještajnih kapaciteta, broja zaposlenih, izgradnje programa dugoročnog prostornog razvoja Banje Guber, s novim stacionarom i brojnim drugim bogatim sadržajima. Broj gostiju za deset godina višestruko se uvećao, a od toga je imala interes cijela lokalna zajednica i stanovništvo. Srebrenica je tada bila zdravstveni centar regije.

LIJEČENJE U DOMU ZDRAVLJA

Od rata pa do danas, banjsko lječilište u Srebrenici ne postoji, no u sklopu Doma zdravlja Srebrenica postoji projekt besplatnog liječenja Guber vodom. Medicinski tim koji čine dr. Almir Pašagić, dr. Radomir Pavlović i medicinski tehničar Suljo Čakanović, pomaže pacijentima da se Guber vodom liječe od anemije, kožnih oboljenja, dijabetičnog stopala, Helicobacter pylori infekcije i drugih oboljenja. Konsultacije s medicinskim timom održavaju se dva puta mjesečno u JUZ Dom zdravlja Srebrenica. Praksa je da pacijenti sa sobom donose najnovije nalaze, te se nakon pregleda i propisivanja terapije, pacijenti upućuju na izvorište Guber vode. Liječenje Guber vodom u principu traje po 28 dana. Liječenje će se na ovakav način odvijati sve dok se ne pokrene Banja Guber, koja je u prošlosti pokazala da ima velike potencijale za liječenje i razvoj banjskog turizma u Srebrenici, a koja još uvijek, zbog različitih faktora, nije osposobljena.

Kako stići?

Izvorište Crnog Gubera je od centra Srebrenice udaljeno 2,5 kilometara i vodi kroz gustu šumu – park sa 46 vrsta drveća. Od kružnog toka kod Čaršijske džamije, prolazi se kroz naselje Crvena rijeka, nakon čega se dolazi do šetališta koje je uređeno za dnevne izlete i fotkanje za naš izazov.


GUBER VODOM SE MOŽE LIJEČITI I LEUKEMIJA Almir Pašagić, doktor koji je dio stručnog tima koji u srebreničkom Domu zdravlja liječi Guber vodom, Srebreničanin je koji živi i radi u Sarajevu kao doktor porodične medicine. On konstantno skreće pažnju na dobrobiti Guber vode. Napisao je naučni rad Korekcija hipokromne anemije Crnim guberom, a prije 10 godina je objavio i knjigu Guber, ljekovita voda iz Srebrenice. Doktor Pašagić je u svojim radovima naglasio da je Crni guber posebno djelotvoran kod anemije zbog izrazito zastupljenog željeza, te da pomaže i kod liječenja slabog apetita, konstantnog umora, psorijaze, ekcema, akni, reumatizma zglobova i kostiju, multiple skleroze, oboljenja sinusa i slično. Doktor Pašagić tvrdi da se ovom vodom može liječiti čak i leukemija.

 

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #22 – Prošetaj do ljekovitih izvora Guber

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili izvore Guber.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content