Gurabija na popisu “100 najgore ocijenjenih jela u svijetu”

Tradicionalna bosanskohercegovačka poslastica gurabija našla se na popisu “100 najgore ocijenjenih jela u svijetu” koju je kreirao svjetski atlas hrane Taste Atlas.

Foto: Furaj.ba

Gurabija je zauzela 90. mjesto s ocjenom 2,8.

“Klasična bosanska slastica, gurabija je vrsta okruglog, plosnatog kolačića od prhkog tijesta koji se obično pravi od brašna, šećera i ulja. Vjeruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko porijeklo, te je neizostavan dio kulture, tradicije i kulinarskog naslijeđa cijelog Balkana”, napisali su iz Taste Atlasa te objasnili da gurabija može dolaziti u različitim varijantama, a često se dodaju i sastojci poput jaja, praška za pecivo ili sode bikarbone, maslaca ili margarina te mliječni proizvodi poput pavlake, jogurta ili mlijeka.

Ističu i kako se gurabija posipa vanilin prahom ili vanilin šećerom, a neki dodaju i koricu limuna, orašaste plodove i suho voće.

“Osim sastojaka koji se koriste za izradu slastice, kolačići se mogu razlikovati i po veličini, obliku i dekoraciji. U Bosni i Hercegovini se kolačići često ukrašavaju vilicom ili nožem, dok je istinska prepoznatljivost bosanskih gurabija kockica šećera koja se utiskuje u sredinu kolačića prije nego što se ispeku”, navodi se u opisu te dodaju da se gurabija može pronaći s nešto drugačijim okusom u Albaniji, Makedoniji i Srbiji. Posebno su istakli i tuzlanske gurabije koje se prave s dodatkom pekmeza od jabuke.

“Bosanskohercegovački grad Tuzla, s druge strane, poznata je po svojim gurabijama s pekmezom od jabuka (kuhan sok od jabuka), varijanti koja je karakteristična za bosanske muslimane. Ovi kolačići ne poznaju vjerske granice jer ih za vjerske praznike i slavlja podjednako pripremaju i muslimani i kršćani”, istaknuto je.

Gurabije se obično služe uz šolju kafe ili čaja, a možete ih jesti i za doručak uz šolju mlijeka.

Gurabije

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content