Hajdučka vrata na Čvrsnici – najljepši vidikovac na planinama u BiH

BiH Bucket List Challenge

Izazov #76 – Prođi kroz kameni prsten na Čvrsnici

Kada Priroda dobije inspiraciju, sve što dotakne pretvara u remek-djelo. Na Čvrsnici, na mjestu gdje se ova planina dovikuje sa Prenjom isklesala je jedno takvo. Svake godine hiljade ljudi dolaze da mu se dive i naprave najsavršeniju fotografiju.

Hajdučka vrata, Foto: Visit Blidinje

Hajdučka vrata na Čvrsnici oblikovali su vjetrovi udvarajući se kišama, šapućući gromovima i otkrivajući tajne skrivene iza oblaka rijetkom rastinju kojim je obrasla ova planina. Legenda, kaže da je pet metara širok kameni prsten stvoren iz ničega, da je bio mjesto okupljanja hajduka koji su se borili protiv Osmanlija. I nisu se slučajno nalazili tu, na 2.000 m/nv; prolaskom kroz krug, prema legendi, postajali su otporni na metke. 

Navodno se na ovom mjestu, na rubu kanjona Diva Grabovica, trebala snimati i jedna od trilogija Gospodara prstenova, ali se od ideje odustalo zbog nepristupačnosti terena, što nije bila prepreka rekonstrukciji planinarskog doma Vilinac. Planinari cijele regije na leđima su no- sili materijal za rekonstrukciju kako bi dom opstao i nastavio nositi titulu doma na najvišoj nadmorskoj visini na cijelim Dinaridima, od Slovenije do Albanije.

Planinarski dom Vilinac; Foto: PKD

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz (po hajduku Mijatu Tomiću) na Čvrsnici jedan su od najfotografisanijih detalja Parka prirode Blidinje i zbog estetske i ambijentalne vrijednosti od 1985. godine zaštićen kao prirodni spomenik BiH.

Kada znamo da je Kanjon Dive Grabovice, na koji Vrata gledaju, dubok kao Grand Canyon u Americi (1800m) i da završava u jednoj od najhladnijih rijeka svi-jeta, Neretvi, ne preostaje ništa drugo nego se organizirati za avanturu i posjet ovom mjestu. Šlag na tortu biti će prolazak pored jezera Crvenjak, na stazi do Vrata koje slovi za najviše jezero u BiH, smješteno na točno 2000m/nv, baš kao i Vrata.

Jezero Crvenjak Foto: Furaj.ba

Kao društveno odgovorni, želimo vam skrenuti pažnju, u svrhu zaštite ovog jedinstvenog prirodnog fenomena, da se prilikom posjete na Hajdučka vrata nikako ne penjete na prsten, jer ga tako možete oštetiti.

Park prirode Blidinje najljepša je geografska cjelina u BiH. Prostire se na prostoru od 358 kvadratnih kilometara u podnožjima Čvrsnice i Vrana. Nezaobilazne atrakcije Parka, osim Hajdučkih vrata, su Blidinjsko jezero, najveće planinsko jezero u našoj zemlji, nekropola u Dugom polju sa 150 stećaka, franjevački samostan sa crkvom u Masnoj Luci te Diva Grabovčeva u čiju se čast prve nedjelje iza Petrovdana služi sveta misa.

Foto: Samra Višnjić, Furaj.ba

KAKO DOĆI

Do Blidinja se stiže iz Jablanice preko Doljana (asfalt) putem dužine oko 25 km. Zimi se redovno održava, te je moguće doći do skijališta. Udaljenost iz Tomislavgrada preko Lipe (asfalt) je oko 26 km, a iz pravca Posušja preko Rakitne (asfalt) 28 km. Također je moguće doći makadamskim putem iz pravca Mostara preko Goranaca i Rosnih poljana, te iz Rame preko Orašca i Kedžare (makadam).

Kada dođete do Blidinja automobilom, dođite do mjesta Vitlenica i put nastavite pješke – postavljena je markacija i table koje će vas dovesti do Hajdučkih vrata za nekih tri do tri i po sata planinarenja lijepim i širokim putem. 


BiH Bucket List Challenge

Izazov #76 – Prođi kroz kameni prsten na Čvrsnici

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Hajdučka vrata.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

PARK PRIRODE BLIDINJE – NAJZNAMENITIJI PRIRODNI REZERVAT U BIH

MLADENCI NA VRHU ČVRSNICE: VJENČANI FOTOALBUM KAKAV NIKO NEMA

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

PLANINARI PREPORUČUJU NAJLJEPŠE PLANINSKE STAZE U BOSNI I HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content