U Bosni kada se želi reći da je nešto slasno i brzo pojedeno kaže se “Puklo ko halva“. Halva je jednostavno jelo spremljeno od brašna, šećera, ulja i vode ali je toliko ustaljeno da je postalo tradicija. Često, u starim mahalama prilikom obilježavanja nekog datuma komšiluk se časti sa halvom koja se stavlja u somunu.
Foto: Furaj.ba
Sastojci:
- 125 ml suncokretovog ulja
- 250 ml brašna
- 2 kašike oraha
Agda
- 200 ml šećera
- 125 ml vode
- 125 ml mlijeka
Foto: Furaj.ba
Skuhajte sve sastojke za agdu. U šerpi zagrijte ulje, te na dobro zagrijano ulje dodajte brašno i pržite ga stalno miješajuci dok ne porumeni, tj.dok ne dobije bronzanu boju.
Potom lagano dodajite agdu NEPRESTANO, ali OPREZNO miješajući. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i dok se ne počne odvajati od zidova posude. U tom trenutku dodajte orahe i promiješajte.
Foto: Furaj.ba
Zatim lagano dubokom kaškom ili pak kašikom za sladoled vadite halvu i servirajte na tanjir. Po želji halvu mozete posuti šećerom u prahu, vanilin šećerom ili mljevenim orasima.