Halva – da zamiriše cijela mahala

U Bosni kada se želi reći da je nešto slasno i brzo pojedeno kaže se “Puklo ko halva“. Halva je jednostavno jelo spremljeno od brašna, šećera, ulja i vode ali je toliko ustaljeno da je postalo tradicija. Često, u starim mahalama prilikom obilježavanja nekog datuma komšiluk se časti sa halvom koja se stavlja u somunu.

Foto: Furaj.ba

Sastojci:

  • 125 ml suncokretovog ulja
  •  250 ml brašna
  •  2 kašike oraha

Agda

  • 200 ml šećera
  •  125 ml vode
  •  125 ml mlijeka

Foto: Furaj.ba

Skuhajte sve sastojke za agdu. U šerpi zagrijte ulje, te na dobro zagrijano ulje dodajte brašno i pržite ga stalno miješajuci dok ne porumeni, tj.dok ne dobije bronzanu boju.

Potom lagano dodajite agdu NEPRESTANO, ali OPREZNO miješajući. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i dok se ne počne odvajati od zidova posude. U tom trenutku dodajte orahe i promiješajte.

Foto: Furaj.ba

Zatim lagano dubokom kaškom ili pak kašikom za sladoled vadite halvu i servirajte na tanjir. Po želji halvu mozete posuti šećerom u prahu, vanilin šećerom ili mljevenim orasima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content