Harmonija Tradicije: Kulturni Centar Ambasade IR Irana Predstavlja Neprolaznu Ljepotu Iranske Muzike i Filma

Grupa izvođača tradicionalne  iranske muzike bit će u posjeti Bosni i Hercegovini te je tim povodom planirano održavanje nekoliko koncerata u različitm bosanskohercegovačkim gradovima.

Grupa Bisotun, čije ime potiče od mitske planine Bisotun u gradu Kermanšahu,  predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike zapadnog Irana. Grupa je osnovana 1991. godine i sačinjava je 6 izvođača: Behzad Moradi, Hamidreza Hodžandi, Aref Rustaji, Fateme Karamđani, Mobina Moradi i Ehsan Ansari.

Svrha formiranja ove grupe je upoznavanje sa kulturom i običajima regije Kermanšah kao i promovisanje i očuvanje od zaborava izvornih zvukova ove regije. Pjesme koje su se izvodile samostalno, prvi put grupno je izvela grupa Bisotun, pa je jedna od najvažnijih aktivnosti ove grupe grupno izvođenje rijetkih pjesama sačuvanih od 4. st. po Hidžri do danas.

Zbog ove aktivnosti, ova grupa je dobila punu pažnju i ohrabrenje profesora i stručnjaka iz ove oblasti, te zauzela učešće na različitim festivalima unutar, ali i van Irana.

Prvi koncert održat će se u Sarajevu u prostorijama Općine Novi Grad. Pored koncerta u Sarajevu, sretni smo što će stanovnici Mostara i Kaknja također imati priliku slušati i uživati u koncertu tradicionalne iranske muzike koja nije učestala na našim prostorima.

Osim toga, radi razmjenjivanja iskustava i znanja, bit će upriličene radionice i upoznavanje sa studentima muzičkih škola u Sarajevu i Mostaru.

“Sedmica iranskog filma” održat će se od 12. do 15. februara u kinu Općine Novi Grad. U tom periodu publika će imati priliku gledati četiri filma sa početkom u 20:00 h.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Koncerti:

Sarajevo – 05.02.2024. Općina Novi Grad, 19:00 h

Kakanj – 07.02.2024. JU Kulturno-sportski centar, 19:00 h

Mostar – 10.02.2024. Narodno pozorište 19:00 h

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content