Hatam – Iranske rukotvorine

Hatam ili Hatamkari jedna je od iranskih rukotvorina u kojoj se komadići drveta raznih boja, slonovača, kosti i metal povezuju i stvaraju raznovrsne geometrijske forme, rombova, trokuta, zvijezda i šesterokuta. Oni se spajaju, režu i lijepe na površinu tako sačinjavajući opću šaru.

Za izradu hatama koriste se trokuti od drveta, kosti (deve i bjelokosti), metala (zlato, srebro, bakar i mesing), ljepilo i alati kao što su tanke pile i turpije.

Ova tehnika u Iran je došla iz Indije te se razvila u pravu umjetnost. U Iranu je procvjetala tokom vladavine dinastije Zand. Hatam se koristio za dekorisanje namještaja, vrata, prolaza pa  čak i drvenih pregrada u dvorcima. Jedan od najranijih primjera su vrata iz 1590. godine koja se danas nalaze u Islamskom muzeju u Berlinu.

Također, u Pahlavijevoj (Pahlawī) mramornoj palači u Teheranu postoji soba čiji su zidovi i strop u potpunosti obloženi inkrustacijom. Soba je također opremljena s vrhunskim stolom i nekoliko finih stolica u istoj tehnici.

Danas se zbog visokih troškova proizvodnje obrtnici ograničavaju na ramove za slike, kutije i dijelove nakita. Hatamom se, također, ukrašava i namještaj.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

MOST KHAJU NA RIJECI ZAJANDE

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content