Hatam – Iranske rukotvorine

  Hatam – Iranske rukotvorine

  Hatam ili Hatamkari jedna je od iranskih rukotvorina u kojoj se komadići drveta raznih boja, slonovača, kosti i metal povezuju i stvaraju raznovrsne geometrijske forme, rombova, trokuta, zvijezda i šesterokuta. Oni se spajaju, režu i lijepe na površinu tako sačinjavajući opću šaru.

  Za izradu hatama koriste se trokuti od drveta, kosti (deve i bjelokosti), metala (zlato, srebro, bakar i mesing), ljepilo i alati kao što su tanke pile i turpije.

  Ova tehnika u Iran je došla iz Indije te se razvila u pravu umjetnost. U Iranu je procvjetala tokom vladavine dinastije Zand. Hatam se koristio za dekorisanje namještaja, vrata, prolaza pa  čak i drvenih pregrada u dvorcima. Jedan od najranijih primjera su vrata iz 1590. godine koja se danas nalaze u Islamskom muzeju u Berlinu.

  Također, u Pahlavijevoj (Pahlawī) mramornoj palači u Teheranu postoji soba čiji su zidovi i strop u potpunosti obloženi inkrustacijom. Soba je također opremljena s vrhunskim stolom i nekoliko finih stolica u istoj tehnici.

  Danas se zbog visokih troškova proizvodnje obrtnici ograničavaju na ramove za slike, kutije i dijelove nakita. Hatamom se, također, ukrašava i namještaj.

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  MOST KHAJU NA RIJECI ZAJANDE