Historijske greške u seriji Sulejman Veličanstveni

Harem. Izrazito dotjerane žene koje plijene. Čini se nikada nije izazvao toliku pažnju i pometnju kao pojavom serije o čuvenom osmanskom sultanu Sulejmanu Veličanstvenom. Svila i kadifa, prostrane haljine sa dubokim dekolteima, priznat ćete slika ostaje takva. Međutim, da li su se u to vrijeme u Turskoj žene baš tako oblačile. Odgovor je svakako da nisu, i upravo to je jedna od identificiranih greška gledano iz ugla dostignuća historijske nauke. Naime odjeća dama koje se u seriji nalaze u Topkapi palati  je francuska moda iz 19. stoljeća, koja nema  nikakve veza sa stilom odijevanja iz 16. stoljeća. 

Ove nepravilnosti prilično su uzburkale tursku javnost pa je i sam premijer Recep Tayyip Erdogan reagiro. Zbog iskrivljavanja povijesnih činjenica obrušio se na redatelja serije i vlasnika kanala koji je emitira. U narednim epizodama očekuju se mnoge korekcije prvenstveno glede odjevanja ženskog dijela serije.

Primjećene greške

1.U seriji je sultan u pantalonama. Kod Osmanlija su pantalone zabilježene tek od vremena sultana Mahmuda II 1800-tih godina.
2.Odjeća žena na dvoru je francuska moda iz 19. stoljeća. Nema veza sa stilom odijevanja iz 16. stoljeća.
3.Kod Osmanlija, prinčevi nisu puštali brade. Tako je bilo i sa sultanom Kanunijem kad je došao na tron. U seriji, on ima bradu prilikom ulaska u Istanbul.
4.U seriji, komandant moranrice Džafer-paša je ubijen mačem. Međutim, kod Osmanlija  visoki dužnosnici nakon presude su vješani omčom oko vrata (svilen gajtan).
5.Smrtne presude su se izvršavale pomoću balte (helebarda-vrsta sjekire) i osoba na dvoru zadužena za to se zvala baltadžija.
6.U seriji kamen na kojem je ubijen spomenuti paša je ibret-kamen, i nije imao tu funkciju već funkciju iznošenja na vidjelo, objavljivanja i proglasa (tešhir).
7.Sultan nije gledao likvidacije, kao što je to prikazano u seriji. Samo mu je, nakon smaknuća, bila pokazivana ukrvavljena košulja.
8.Sultana Sulejmana su “veličanstvenim” prozvali zapadnjaci, a ne Osmanlije.
9.Prilikom ustoličenja sultana bila bi upriličena paljba iz 121 topa. U seriji je prikazan vatromet. U tom vremenu, Osmanlije nisu imale takav običaj.
10.U seriji se Nasuh Matrakčija pojavljuje kao neki izgubljen i lud čovjek na ulici. Međutim, to je bio jedan od najučenijih ljudi u to doba.
11.Kada je sultan Sulejman zasjeo na tron, imao je 26 godina, a u seriji glumac ima 41 godinu.
12.Hurrem sultanija se rodila 1506. Imala je 14 godina kada je došla na dvor. Glumica u seriji ima 27 godina.
13.Kada je sultan Sulejman došao na tron, bio je u starom dvoru, a ne na Topkapiji.
14.Nije primao strane izaslanike na način koji je prikazan u seriji, gdje oni sjede po podu.
15.Nijedan izaslanik (osim iz turskog svijeta ili iz turkijskih plemena) nije mogao ući u sobu u kojoj je zasjedao Divan, a u seriji je ušao.
16.Na zasjedanju Divana, kada sultan priča, niko nije smio govoriti. U seriji je to slučaj.
17.U Haremu nisu bile samo sultanove robinje. A u seriji je to slučaj.
18.Odjeća jeničera ne odgovara odjeći tog vremena.
19.U seriji glavni čuvar Has odaje i neki veziri šetaju bez kape. To je nemoguće.
20.Djevojke koje bi došle u Harem, jednu ozbiljnu školu, prvo bi prošle obuku i školovanje od tri godine, pa tek onda se upoznavale sa sultanom. U seriji se Hurrem sultanija odmah upoznaje sa sultanom.

 

Pripremila: Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content