Historijski dragulj Nürnberg

Još od srednjeg vijeka Nürnberg odražava impresivnu, fascinantnu i živopisnu historiju Njemačke. Carevi i kneževi, vođe i sljedbenici, izumitelji i učenjaci, svi su oni bili dio priče. No, pored dojmljive prošlosti, poznat je i po arhitekturi, raskoši kao i umjetnosti. Mnogima je također asocijacija na romantiku, igračke i čuvene medenjake – Lebkuchen

Nacionalni muzej – ©Germanisches Nationalmuseum Nürnberg (Schmidt, Günther)

Sponzorirani članak

Njemački nacionalni muzej slovi za najveći kulturno-historijski muzej Njemačke u kojem se čuva sve – od samih početaka preko srednjeg vijeka, baroka, renesanse, prosvjetiteljstva, pa sve do 19. vijeka. Taj fantastični uvid u prošlost ove zemlje stvara, zamislite, ukupno 1,3 miliona izložbenih primjeraka!

Znameniti predmeti

U njemu se nalazi i najstariji postojeći globus Zemlje, kojeg je napravio Martin Behaim u Nürnbergu. Jedna od zanimljivih karakteristika globusa je da na njemu ne postoji Amerika. Amerika nije bila ucrtana, jer godina izrade globusa je 1492. godina kada je Kolumbo zapravo zaplovio prema Americi.

 

Pored globusa, iz Nürnberga, vodećeg zlatarskog i urarskog centra u 16. vijeku, potiču i prvi džepni satovi poznatiji kao nirnberška jaja. Pretpostavlja se da su tako nazvani zbog jajastog oblika, ili da je naziv ustvari proizvod greške prilikom čitanja. Naime, tadašnji su ljudi Auerlein, što znači sat, čitali kao Eierlein, što znači malo jaje. Odatle naziv nirnberška jaja.

Way of Human Rights   –   ©Presseamt der Stadt Nürnberg (Dierenbach, Christine)

Cilj: postati vodeći grad ljudskih prava

Pored Njemačkog nacionalnog muzeja nalazi se Put ljudskih prava, monumentalna skulptura, koju je dizajnirao izraelski umjetnik Dani Karavan. Na svakom od 30 stubova, osam metara visine, ugraviran je po jedan članak Opće deklaracije o ljudskim pravima. Skulptura je dio nastojanja Nürnberga da postane vodeći grad ljudskih prava i odmakne se od tamne prošlosti.

Nürnberg je poznat i po čuvenom Nirnberškom procesu. Na to nas podsjećaju dokumentacijski centar i sudnica broj 600 Palače pravde, koja je od 2010. Memorijalni muzej Nirnberškog procesa. U toj su palači 1946. osuđeni glavni krivci nacističkih zlodjela. Sudnica je proglašena svjetskom kulturnom baštinom, dok je dokumentacijski centar primio UNESCO-ovo priznanje za obrazovanje u domenu ljudskih prava.

©Osnabrück – Marketing + Tourismus GmbH (Heese, Detlef)

Stari dio grada

Kulturno bogatstvo i prekrasna srednjovjekovna arhitektura glavna su obilježja starog grada Nürnberga. Obnovljena stara gradska jezgra sa slikovitim uličicama i historijskim zgradama idealna je za lagane šetnje, a tu su i brojni kafići za odmor poslije razgledanja.

Posljednjih 400 godina stari dio grada Nürnberga s hiljadu lampica obasjava poznati božićni sajam – Christkindlesmarkt, najpoznatiji ali i jedan od najstarijih njemačkih božićnih sajmova. Dokumenti koji svjedoče o počecima njegovog održavanja datiraju još iz 17. vijeka. Već tada su se na njemu prodavale igračke. Brojni obrtnici proizvodili su minijaturne predmete i igračke. Primjeri veličanstvenih kuća za lutke mogu se vidjeti i danas u muzeju igračaka, gdje će posebno uživati djeca. Nije ni čudo što se baš u Nürnbergu od 1950. godine održava vodeći svjetski Međunarodni sajam igračaka.

©BAYERN TOURISMUS Marketing GmbH

U Nürnbergu se nalazi također Muzej željeznica, u kojem Adler, prva lokomotiva na svijetu, nudi pogled na početke razvoja moderne mobilnosti.


Dašak istinske renesanse

Pored mnogih umjetnika i izumitelja koji su živjeli ovdje, Nürnberg je između 1471. i 1528. godine bio dom jednom od najpoznatijih njemačkih slikara, Albrechtu Düreru, kojeg su svi oduvijek kitili superlativima. S trinaest godina sam je sebe portretirao i to djelo jedno je od najstarijih poznatih dječijih crteža na papiru. Njegova kuća je jedina kuća nekog renesansnog umjetnika u tom dijelu Evrope koja je restaurirana i sačuvana u svojoj prvobitnoj formi.

©Congress- & Tourismus-Zentrale Nürnberg (Riese, Steffen Oliver)

Nürnberg je dobro poznat i po prekrasnim vijećnicama, neobičnim fontanama i ukusnoj hrani. Omiljeno nirnberško jelo su kobasice s roštilja, koje su se prodavale još u prvoj polovini 14. vijeka. Od tada se pripremaju uvijek po istom receptu. A ima Nürnberg i svoj slatkiš, svjetski poznate nirnberške medenjake.

http://www.germany.travel/hr/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content