Hotel baština Ovo malo duše

Jednom kada dođete, bez sumnje ćete poželjeti da se vratite!

Napisala: Elma Zećo

Sve je počelo s idejom da ovo mjesto treba biti napravljeno onako kako se pišu priče koje prepričavaju događaje iz bogate prošlosti Sarajeva, satkane prije svega u njegovoj raznolikoj arhitekturi. Ali kao što jedan grad ne čine samo njegova zdanja, nego i ono najvažnije – ljudi, trebalo je naći način kako ponovo oživjeti tu posebnu, riječima teško opisivu dušu grada, koja snažno privlači poput neodoljivog zvuka harfe u rukama misteriozne sirene.

Wiener Café

Tako je nastao hotelijersko-ugostiteljski projekat Muniba Preljevića, poslovnog čovjeka porijeklom s naših prostora, koji živi u Berlinu baveći se uspješno hotelijerstvom. No, u Sarajevo nije došao samo zbog biznisa. Ovdje je želio nešto drugo, najprije doprinijeti gradu čuvajući njegovo kulturno-historijsko bogatstvo, koje privlači turiste iz svih dijelova svijeta.

Svoju hotel baštinu, čiji važan dio predstavlja Wiener Café, nazvao je simbolično – Ovo malo duše. I baš kao što se u centralnoj zoni bh. prijestolnice u jednom trenutku uplovljava iz dijela grada koji nosi obilježja Evrope u dio koji podsjeća na doba Osmanlija, tako i u preuređenoj austrougarskoj vili iz 1894. godine samo jedan korak dijeli Istok od Zapada. Odnosno, iz Wiener Caféa, klasičnog primjera bečke kafane, ulazite u hotelski dio baštine Ovo malo duše, koja svojim izgledom nosi štih Orijenta. Osmislio je to ambiciozno Munib zajedno s iskusnom arhitekticom Lejlom Krstić, Sarajkom s njemačkom adresom stanovanja. A da su svi koji su dio sebe utkali u koncept krasne hotel baštine upućeni u šeretluke Sarajeva, govore i svi oni nazivi kafa ispisani na tabli s desne strane Wiener Caféa, odmah iza šanka. Zato baš ovdje svako jutro možete započeti s kafom Sabahušom, razbuditi se uz malo jaču Kajmakušu, doći s prijateljima na Razgovorušu, ili Dočekušu, dok je Jacijuša predviđena za večernje sate. Ali, da znate, možete naručiti i Razgalicu.

Wiener Café mjesto je za svakodnevna druženja prijatelja, mladića i djevojaka, bračnih parova i poslovnih ljudi, ali i mjesto s kojim će se također upoznati svi gosti hotel baštine Ovo malo duše, jer im se upravo tu priređuje ukusni doručak, bilo da je engleski, bosanski, sarajevski, bečki ili bio doručak. Naravno, ovdje će svako naći ono što mu odgovara.

Unikatni ambijent

Kako bi ambijent hotel baštine Ovo malo duše dočarao priču prošlosti kreativni tim tražio je antikvitete širom BiH, ali i dalje. Iako su prvobitno imali drugačiju namjenu, mnogi su preuređeni postavši unikatni predmeti, poput stola u jednoj od pet individualno dizajniranih soba, koji je svojevremeno služio kao mašina za šivanje. Stari predmeti kombinovani su s bosanskim ćilimima, rukotvorinama porodice Nikšić iz Konjica, prikladnim namještajem i dekorativnim detaljima. Kao što nijedna soba nije ista, tako je i svako kupatilo drugačijeg izgleda, a isti efekat postignut je također s predsobljima. Ono što je zajedničko stare su slike najčešće nepoznatog datuma izrade, koje ostaju iza vas dok šetate spratovima. Svugdje je drugačije, ali isti osjećaj – osjećaj spokoja.

Ako ste putnik kojem su podjednako važni turistički izleti, znamenitosti jednog grada i mjesto gdje ćete odsjesti, sigurno ćete biti presretni ukoliko odaberete hotel baštinu Ovo malo duše u Sarajevu. Nije samo njen ambijent ono što će vas očarati. Sama lokacija na čuvenoj, u 15. vijeku izgrađenoj Baščaršiji, starom sarajevskom bazaru, ponudit će vam idealnu poziciju s koje možete krenuti u otkrivanje šarolikog mozaika znamenitosti bh. prijestolnice.

 

ADRESA

Mudželeti Mali No. 2

71000 SARAJEVO

Tel: + 387 33 972 800

www.ovo-malo-duse.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content