Hramovi Balija

Bali je nemoguće posjetiti a da ne obiđete barem jedan znameniti hram. I, ne, nećete ih morati dugo tražiti. Baš kao što se naziva posljednjim rajem na Zemlji, Bali je na glasu i kao otok hiljadu hramova. Njih je, naravno, mnogo više, tačnije na hiljade. Predstavljamo vam hramovi Balija koje smo posjetili

Molitva u hramu Tirta Empul

Piše: Elma Zećo

Foto: Emira Azganović

Na Baliju, gdje su prvi hindusi stigli 100 godina prije nove ere, živi oko četiri miliona ljudi, čiji je svaki aspekt života prožet religijom. Vjernici se mole tri puta dnevno prinoseći cvjetne aranžmane i paleći mirisne štapiće, što možete vidjeti ispred kuća, firmi, dućana, hotela, restorana, marketa, posvuda.

Prinošenje darova za uspješno porinuće broda

Tri Hita Karana je osnovna filozofija i religijski put balinežanskog hindu koncepta, označavajući održavanje harmonije i balansa između čovjeka i boga, čovjeka i čovjeka, te čovjeka i okoline.

Riječ pura označava hinduističke hramove, s jedinstvenom arhitekturom i strukturom nastalom prema strogim propisima gradnje. Naš program obuhvatao je posjetu šest impresivnih hramova: Tanah Lot, Batu Bolong, Goa Gajah, Tirta Empul, Luhur Uluwatu i Batubulan.

Hramovi Tanah Lot i Batu Bolong

Hram Batu Bolong

Hramovi Tanah Lot i Batu Bolong nalaze se na vodi blizu jedan drugog. Dijeli ih desetominutna lagana šetnja. Izdignut iznad Indijskog okeana, Batu Bolong izgrađen je u 14. vijeku na plaži Segara Batu Bolong u selu Canggu, simbolizirajući za hinduse mjesto pročišćenja na koje rado dolaze moliti se za blagoslove.

Hram  Tanah Lot

Naziv drevnog hrama Tanah Lot označava zemlju nasred mora. Zahvaljujući povlačenju vode, što obično traje do iza 12 sati, vjernici, gosti, turisti mogu sići u njegovo podnožje, te vidjeti spilju u kojoj se nalazi izvor slatke vode, koja se smatra svetom.

Mjesto je to gdje ćete naići na sveštenike koji će vam, ukoliko želite, dati blagoslov. Obred je jednostavan: osoba će se najprije napiti ili isprati usta vodom s izvora, potom će biti pomazana mirisnom vodom, dobiti rižu na čelo i prelijepi frangipani cvijet iza uha.

Preko puta ove spilje, u stijeni na kopnu, nalazi se još jedna spilja – Ular Suci – u kojoj živi zmija koja donosi sreću. Moći ćete je pomaziti u prisustvu njenog čuvara.

Hram Goa Gajah

Jedan od najstarijih hramova na Baliju je Goa Gajah, svetište izgrađeno još u 9. vijeku. Unutar njega dva su mjesta u fokusu: kupalište sa ženskim kamenim figurama koje simboliziraju sedam indijskih rijeka, te Slonovska pećina u kojoj vjernici meditiraju.

Hram Goa Gajah

Hram Tirta Empul

Ipak, najzanimljivijim hramom učinio se u centralnom dijelu Balija smješteni hram Tirta Empul, čiji naziv znači vrelo svete vode.

Hram je veliki, ali najveći broj posjetilaca se kreće uz Sveto vrelo u koje voda stiže iz svetog vrta – Taman suci. Na vrelu se nalazi 13 izliva ispod kojih se hindusi mole i kupaju, no, ne samo oni, nego i pripadnici drugih vjera koji žele iskusiti ovaj obred.

Barong ples

Odete li na Bali, ne propustite priliku da vidite predstave tradicionalnih plesova, koji se izvode u pojedinim hramovima.

Barong igra, gdje mitološka životinja Barong predstavlja dobro, a mitološka zvijer Rangda loše, dočaravajući tako vječnu borbu između dobrih i zlih duhova, zahtjevna je predstava u pet činova koju možete vidjeti u hramu Batubulan.

Kecak predstava

S druge strane, adaptaciju drevne ritualne ceremonije Sanghyang, koja je održavana kako bi se selo pročistilo u periodu epidemije, predstavlja zanimljiva predstava Kecak, u kojoj veliki hor muškaraca odjevenih samo u halje oko struka, imitira različite instrumente i kreće se pod utjecajem ritma. Ime plesa dolazi od zvukova ke i cak koje oni ritmično proizvode.

izvodi ga skupina muškaraca odjevenih samo u halje oko struka, koji osim što plešu (u krugu oko vatre) sami izvode i glazbu na koju izvode te pokrete (uvjetno rečeno „glazbu“ – riječ je o a capella zvukovima). Ime plesa dolazi od zvukova ke i cak koje oni ritmično proizvode

Posjeta bilo kojeg hrama podrazumijeva poštovanje tamošnjih običaja, koji se posebno odnose na odijevanje. Odjeća bi trebala prekrivati ramena i tijelo do ispod koljena, iako je moguće da određeni hramovi imaju dodatna pravila, pa ćete se bez obzira na vašu privatnu garderobu ogrnuti velikim šalom, koji se naziva Sarung Bali, staviti platneni pojas u boji, ili, ukoliko ste žena, svezati kosu. Za vrijeme ciklusa žene također ne bi trebale ulaziti u hramove.

Ekipa magazina Furaj.ba sa svojim domaćinima

Zahvaljujući pozivu Ambasade Republike Indonezije u BiH, ekipa magazina Furaj.ba boravila je u Indoneziji deset dana, posjećujući čuveni Bali, modernu prijestolnicu Džakartu, po ribolovu poznati Labuan Bajo, prostrano Flores more, te Rinca otok gdje se nalazi Nacionalni park “Komodo”.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

NAŠA INDONEZIJSKA AVANTURA

NAŠ SUSRET SA KOMODO ZMAJEVIMA

HRAMOVI BALIJA

OTOK VELIKIH KORNJAČA NA BALIJU

ELITNO MJESTO U DŽAKARTI: CAFE BATAVIJA

BALI. NJEMU ĆETE SE VRATITI

Sarajevo – Istanbul – Džakart

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content