Hren – zlatna biljka na vašem stolu i u vašoj apoteci

Hren (Armoracia rusticana) je moćna biljka iz porodice krstašica, cijenjena stoljećima  kao začin i kao lijek. Sa svojim bijelim, mesnatim korijenom i vatrenim okusom, hren je nezaobilazan u kulinarstvu, ali i u prirodnoj medicini.

Ljekovita svojstva hrena

Hren je poznat po svojoj sposobnosti da pomaže organizmu u borbi protiv sluzi, olakšava upale sinusa i može spriječiti infekcije i kašalj. Bilo da ga koristite svježeg ili ukiseljenog, hren pomaže tijelu u odstranjivanju toksina i jača imunološki sistem.

Ne koristi se samo korijen! I listovi biljke imaju ljekovita svojstva – ako se pritisnu na čelo, mogu gotovo trenutno ublažiti glavobolju, dok čaj od cvjetova hrena smanjuje simptome prehlade i gripe.

Stara izreka mudro kaže:
“Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”

Recept za pročišćavanje sinusa

Ako želite prirodno olakšati disanje, isprobajte ovu jednostavnu parnu inhalaciju:

  • Naribajte svježi hren u plitku posudu.

  • Dodajte litru kipuće vode.

  • Nagnite se nad posudu, pokrijte glavu ručnikom i duboko udišite pare 5–10 minuta.
    Najbolje je ovu mini terapiju izvesti pred spavanje za optimalan učinak.

Umak od hrena

Sastojci:

  • 1 mala teglica hrena

  • 1 vrećica majoneze

  • 1 tvrdo kuhano jaje

  • 2 dl kiselog vrhnja

  • 2 kašikice senfa

  • svježi peršun

  • so i biber po ukusu

Priprema:
Tvrdo kuhano jaje izgnječite vilicom, dodajte sve ostale sastojke i obilje sitno sjeckanog peršuna. Začinite solju i biberom, dobro promiješajte i ostavite da odstoji najmanje 1–2 sata prije posluživanja.

Ništa ne čisti sinuse bolje od zalogaja svježeg hrena — naribajte ga, stisnite zube i krenite u avanturu! Ako vam je to ipak previše izazovno, dovoljno je i uživati u ovom kremastom umaku.

 

hren, za zdravlje i ukuse

Namaz od sira, cvekle i hrena

Sastojci:

  • 200 g sirnog namaza (ABC, Dukatela, Philadelphia…)

  • 2 srednje velike kuhane cvekle

  • hren ili umak od hrena

  • so

  • biber

Priprema:
U zdjelu stavite sirni namaz, posolite i pobiberite. Umiješajte hren po želji — manje za blaži, više za vatreniji namaz. Na kraju dodajte naribanu kuhanu cveklu i sve pažljivo izmiješajte kašikom. Ovaj živopisni namaz je savršen kao zdrava užina ili ukusan dodatak svečanom stolu.

Bilo da pravite sendvič, pripremate pečeno meso ili laganu riblju salatu, hren je onaj čarobni dodatak koji sve podigne na viši nivo! Odlično se slaže s junećim pečenjem, jelima od ribe i raznim vrstama mesa — bilo pečenim, kuhanim ili pohovanim.

Umak od hrena pravi je hit za predjela i glavna jela, a ako ga namažete na svježi hljeb ili prepečenac, dobit ćete savršenu bazu za neodoljive sendviče.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content