Ambasador SR Njemačke u BiH: Poziv iz ubjeđenja i naklonosti

“Naše zemlje veže zajednički cilj – da integriramo BiH u Evropsku uniju”

2-copy

Razgovarala: Elma Zećo

Foto: Almin Zrno

Upuštanje u poznanstva s novim ljudima, neku novu kulturu i novu okolinu svakih nekoliko godina veliki je izazov u diplomatskom poslu kako za njega samoga, ambasadora Njemačke u BiH, Christiana Hellbacha, tako i za njegovu porodicu. No, on to istovremeno doživljava kao najveće sticanje bogatstva koje čovjek može zamisliti. Stoga motivirajuće kaže: “Ja sam svoj poziv prihvatio iz ubjeđenja i naklonosti!”

MI NE ODUSTAJEMO! 

Vaša diplomatska misija u BiH privodi se polako kraju. Možete li sumirati vrijeme provedeno ovdje?
– 
U Sarajevu sam imao zaista uzbudljivo vrijeme. Raduje me što je poslije nemira u februaru 2014. pošlo za rukom da se pristup EU prema BiH obnovi s ciljem deblokiranja integracionog procesa EU. I vjerujem da se zaista nešto pokrenulo. Pravac je ispravan, BiH ima svoje mjesto u Evropskoj uniji. Ali ima još veoma mnogo posla kako bi građani ove zemlje i osjetili da je EU-perspektiva realna i da će im donijeti konkretne prednosti, posebno kada se radi o poslu, sigurnosti i pravednosti. No, predstoji još veoma mnogo posla! Prije svega treba razgraditi otpore protiv razvoja ove zemlje i podržati odgovornu politiku usmjerenu ka interesima svojih građana. Mi ne odustajemo!

Postoji li momenat u Vašem radu, koji biste izdvojili kao posebno važan?
– 
Spontano mi padaju tri događaja na pamet: kada je Vijeće Evrope u decembru 2014. usvojilo njemačko-britansku inicijativu kao politiku EU, prebrođene su dakle godine zastoja i stagnacije. Usvajanje reformske agende i prije svega njena realizacija obećavaju BiH poboljšanje socijalno-ekonomske situacije. Ljudi to ovdje zaslužuju! Daljni važan korak je nedavno postignuto parafiranje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) – još jedna prepreka na putu u Evropsku uniju time je konačno otklonjena.

Na koja polja se, prema Vašem mišljenju, može BiH osloniti za progresivniji razvoj?
Prije svega, drago mi je što mogu zaključiti da je Njemačka najvažniji trgovački partner BiH, mnoge njemačke firme uspješno posluju na bh. tržištu. BiH ima dugu tradiciju, naprimjer, u oblasti drvne i kožnoprerađivačke proizvodnje. Ova tradicija se u međuvremenu dopunjuje modernim proizvodnim linijama kao što je slučaj kod namještaja i modernog ekološkog postupka kod štavljenja kože. I kada je riječ o vodopotencijalu BiH je između ostalih u prvom planu – to su oblasti koje je potrebno očuvati i izgraditi. BiH ima i metaloprerađivačku tradiciju, i ovdje ne vidim da je iscrpljen potencijal obnove. I biološko ratarstvo i turizam, prema mom mišljenju, mogu ubuduće još više doprinijeti modernom usmjeravanju privrede i postizanju blagostanja.

17-copy

Šta je, općenito, u fokusu Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH?
Najvažniji zadatak naše ambasade je da zastupa domovinu u zemlji domaćina i da njeguje i razvija odnose sa zemljom domaćinom. U BiH imamo sreću da su ti odnosi izvrsni. Stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca našli su utočište za vrijeme rata u Njemačkoj – mnogi su se vratili, ili održavaju uske veze s BiH, te tako doprinose međusobnoj razmjeni i razumijevanju. Njemačka je podržala BiH u teškim vremenima nakon rata i pružala pomoć. Do danas pružamo humanitarnu pomoć, naprimjer, uništavanjem zaostalih mina i municije. Već dugo stojimo čvrsto uz BiH kada je riječ o ubrzanju procesa euroatlantskih integracija. Naše zemlje veže zajednički cilj – da integriramo BiH u Evropsku uniju.

IMPRESIONIRAN GOSTOPRIMSTVOM LJUDI 

Dok ste putovali po BiH, koji su Vas dijelovi najviše impresionirali?
–  Mnogo sam i rado putovao kroz BiH. Bosna i Hercegovina je prelijepa i nevjerovatno raznolika zemlja. Sviđaju mi se strme planine, blage ravnice i kristalno čiste rijeke, vinogradi, voćnjaci i mnoga idilična mjesta. Cijenim raznolikost, nema jednostavno mjesta ili krajolika koji više preferiram. Ali ljude preferiram ovdje itekako. Najviše su me impresionirali gostoprimstvo i otvorenost ljudi. Oni su kapital ove zemlje!

 

Koje ste mišljenje formirali o bh. kulturi, tradiciji, umjetnosti, prirodnim ljepotama?
–  Kao što su toliko raznolike prirodne ljepote u BiH, toliko je to i njena tradicija, umjetnost i kultura. Tradicija i kultura svjedoče o dugoj i uzburkanoj prošlosti punoj događaja. Oni su dio evropskog kulturološkog identiteta. Iz tog razloga Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke podržava projekte iz oblasti očuvanja kulturne baštine. To se proteže od projekata održivosti Jevrejskog groblja, preko restauracije zidnog slikarstva u jednoj džamiji, pa sve do konzerviranja arheoloških otkrića iz rimskog doba. Za 2017. planirano je renoviranje jedne crkve. Impresioniralo me je i izuzetno raznoliko umjetničko stvaralaštvo. Pored zaista raznovrsne domaće umjetničke scene BiH je i hotspot za međunarodne festivale. Tim povodom redovno dolaze njemački umjetnici, kojima Njemačka ambasada često pruža podršku. Za mene je bilo divno primijetiti da je i razmjena između partnera u Njemačkoj i BiH na ovom polju veoma intenzivna. Tako sam se, primjera radi, mnogo obradovao da je u proljeće ove godine bilo moguće da se uz podršku Udruženja partnerskih gradova Leipzig-Travnik svečano proslave nove orgulje u Gučoj gori.

Šta je na Vas ostavilo najjači utisak?
– 
Teško je to reći, bilo je izuzetno mnogo upečatljivih utisaka. Možda su to ljudi, njihova ljubaznost i njihova otvorenost, ali i njihova kreativnost kada je riječ o tome da se savladaju mnogi problemi svakodnevnice. U BiH sam sreo mnogo jakih ličnosti, koje su me trajno impresionirale.

Po čemu ćete pamtiti Sarajevo?
Po odličnim ćevapima. Ozbiljno! Ono što će mi posebno ostati u sjećanju su te mnoge interesantne ličnosti koje sam sreo. I, naravno, da ću se rado sjećati te vesele i radišne gužve na čaršiji, sjećat ću se mnogih malih muzeja i vjerskih kuća – jednostavno te raznolikosti. Divan grad koji je preživio toliko dešavanja, i onih strašnih – i možda baš zato i može pružiti tako mnogo.

LJETNI PROGRAM PORODICE HELLBACH

Vrijeme je ljetnih odmora. Gdje Vi uobičavate provoditi slobodne tople dane?
– To je dobro pitanje ove godine! Mislim da ću iskoristiti vrijeme da sa svojom porodicom pripremim selidbu. Možda će ostati još nekoliko dana da se malo odmorimo i da napravimo koji izlet do Baltika, ili da skoknemo do meklenburških jezera. Možda ćemo u augustu posjetiti pozorište Heckentheater kod dvorca Rheinsberg: ove godine se izvodi, između ostalog, Tosca, prema mom ukusu jedna od najljepših opera uopće.

Postoje li turističke destinacije na koje se rado vraćate?
–  Oh da, ima ih u mnogim zemljama, u mojoj domovini Njemačkoj, u cijeloj Evropi i u Latinskoj Americi, gdje sam odrastao. I, naravno, ovdje u regionu s kojim sam i porodično povezan. U BiH nemam samo jedno omiljeno mjesto, nego bezbroj meni dragih mjesta! Volim ove vijugave ceste kroz prirodu. Fasciniran sam pogledima, koji vam se ukažu poslije poneke okuke: uvijek nešto novo, iznenađujuće i često zapanjujuće!

 

Gdje ćete otići iz Sarajeva?
– 
Najprije ću se vratiti u Berlin. Radujem se već sada tome što ću se opet šetkati kroz Brandenburšku kapiju, ili gledati kako se razvio City-West – kvart oko stanice Zoo kompletno je nanovo urađen. Berlin ima mnogo toga za ponuditi: visoka kultura i mala scena, intelektualne ideje i razonoda, vrhunska gastronomija i Currywurst – od svega ponešto!

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content