Iskustva djece iz Palestine i Ukrajine u fokusu nove postavke Muzeja ratnog djetinjstva

Kao i svake godine, iz Muzeja ratnog djetinjstva zarotirali su muzejsku postavku u Sarajevu kako bi predstavili dosad neizložene priče i eksponate.

 

Foto: Furaj.ba

Većina ove postavke uvijek je iz bh. kolekcije MRD-a, dok je manji dio priča i eksponata odabran iz međunarodne kolekcije Muzeja.

“Ove godine smo posebnu pažnju posvetili iskustvima djece u Ukrajini i Palestini. Cilj nam je da istaknemo njihove glasove kako bismo pobudili empatiju za bezbrojnu djecu čije lične priče zaslužuju da budu ispričane.”
Amina Krvavac, Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva

Priče u kolekciji MRD-a razvrstane su, u zavisnosti od toga o čemu govore, u 41 različitu tematsku skupinu – klasifikaciju. S obzirom na to da priče nekad govore o više različitih stvari, onda one, po metodologiji MRD-a, mogu imati primarnu, sekundarnu i tercijarnu klasifikaciju. Primjeri tih klasifikacija su: Generalna opasnost, Sklonište, Gubitak voljene osobe, Izbjegličko iskustvo, Odjeća, Igra i sl. Ove klasifikacije Muzej koristi kako bi bio siguran da će svaka izložba posjetiocima prikazati višeslojnost ovog iskustva.

Ove godine su uspjeli unaprijediti i muzejsku opremu, te producirati dodatne sadržaje. Posjetite ih svakog dana od 11 do 19 sati kako biste istražili novu interaktivnu instalaciju koja putem stimuliranja svih pet osjeta, kod posjetitelja evocira sjećanja iz djetinjstva!

Muzej ratnog djetinjstva

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content