Ispovijest jedne udomljene mace

Ja sam Hachi. Imam 9 mjeseci. Bijel sam kao pahulja i imam jedno plavo i jedno zeleno oko. Kažu da sam poseban.


Odmah po rođenju postao sam ulična maca. Kada sam imao 3 mjeseca pronašla me je ova Naida kada je došla na odmor na Adu. Nedugo nakon toga napali su me veliki psi i bio sam jako loše. Mislio sam da neću preživjeti.
Eliška Němejcová me je odvela veterinaru i on je rekao da nisam dobro. Svi su plakali osim mene.

Trebalo je da prođe 48h da se (sa)zna hoću li preživjeti. Ta Naida je spavala sa mnom, u stvari nije spavala, budila me suzama i poljupcima. Ludača neka, shvatio sam po tome koliko je molila Boga da preživim. A ja sam je tješio šapicama, brisao suze i pokušavao objasniti da ću biti dobro. I bio sam dobro. Čak sam iznenadio i veterinara.

Pomislio sam kako bi bilo lijepo da ne budem više lutalica i odlučio sam da je pogledam svojim magičnim pogledom, znao sam da će pasti na to. I pala je. Odlučila je da me nosi kući u Bosnu. Njeni prijatelji su nam pomogli da sve uspije. A nije bilo lako. Imala je Naida dosta posla oko papirologije, vakcina i mog pasoša. A morala je čekati posebna odobrenja da i ja putujem autobusom.

Autobus mi se nije svidio i dugo smo se vozili ali sam bio dobri poslušni dječak, nisam želio Naidu dodatno mučiti. Helem, došao sam kući, tu su neki ljudi počeli da me grle, da me maze, dobio sam dva brata i sestru, imam i druga cuku ali je on dobar. Imam i veliko dvorište i puno lišća da se igram. Još me je svega strah ali kad čujem njen glas i kad me ona uzme u krilo smirim se.


Ona me zove melek i kaže da je to zato što sam čiste duše i što su mi oči poput vrata Dženneta. Dala mi ime Hachi po nakom cuki što je čekao gazdu 10 godina nakon njegove smrti na stanici i jer su se oko mene dešavale neke stvari na br 8. a Hachi znači br. 8 na japanskom. Garant ću i ja nju tako morati čekati  


Raja, ne znam kakav će mi dalje biti život, al’ koliko me ova ludača ljubi, mog’o bi izać’ na dobro.
I da, kako stvari stoje, mislim da ću biti glavni u kući. Još malo 

https://www.facebook.com/naida.kurdija/videos/10220956191954454/

 

Naida Kurdija

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content