Ivo Andrić – književnik i diplomata

Ivo Andrić  za sada je jedini dobitnik Nobelove nagrade za književno djelo na nekom od južnoslavenskih jezika. Andriću je nagrada dodjeljna na ceremoniji u Stockholmu 10. decembra 1961. godine, u dvorani Koncertne palate Švedske akademije. U najužem izboru su, pored Andrića, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija. Novac od dobivane nagrade, Ivo je poklonio za razvoj biblioteke i kulture čitanja u Bosni i Hercegovini.

 

Ivo Andri,  rođen je 9. oktobra 1892. godine u travničkoj mahali Zenjak. Nakon završene osnovne škole upisuje sarajevsku Veliku gimnaziju, najstariju bosanskohercegovačku srednju školu, današnju Prvu gimnaziju. Dobivši stipendiju hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Napredak“, Andrić 1912. godine odlazi studirati filozofiju – odsjek za slovenske književnosti i istoriju na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Kasnije studira u Beču i Krakovu.

U periodu između Prvog i Drugog svjetskog rata nalazio se na poziciji izaslanika Jugoslovenske vlade u Berlinu. Po izbijanju II svjetskog rata nacisti ga vraćaju sa mjesta ambasadora u Beograd. Za vrijeme II svjetskog rata živi povučeno u svom stanu u Beogradu, ne dozvoljavajući bilo kakvo štampanje i objavljivanje svojih djela. U isto vrijeme piše svoje najbolje romane, koji će kasnije doživjeti veliku popularnost i van granica zemlje.

Umro je 13.3.1975. u 83 godini života u Beogradu.

U njegovom rodnom gradu Travniku još uvijek se čuva uspomena na njega u Kući Ive Andrića

http://www.muzejtravnik.ba

DJELA

Na Drini ćuprija, 1945

Gospođica, 1945

Travnička hronika, 1945

Priča o vezirovom slonu, 1948

Put Alije Đerzeleza, 1920

Prokleta avlija, 1954

Omerpaša Latas, objavljena posthumno 1977

Ex Ponto

Staze, lica, predeli

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content