Izbjegnite oboljenja prilikom putovanja

Osim iz turističkih razloga, ljudi putuju u druge gradove zbog posla, humanitarne saradnje, imigracije i ostalih razloga. Dakle, svake godine se povećava protok kretanja stanovništva, a samim time se povećava i rizik od širenja bolesti i epidemija.

Foto: Pixabay – stevepb

 

Bez obzira na razloge koji motiviraju građanje na kretanje van svog mjesta prebivališta treba se unaprijed postaviti pitanje koje se odnosi na zdravstvene probleme. Posebnu pažnju trebate obratiti na ljude sa najvećim rizikom, a to su trudnice, djeca starije osobe i osobe koje boluju od hroničnih bolesti.

Ako osoba putuje u inostranstvo, preporučuje se da prvo ode u ambasadu države u koju putuje radi potrebnih informacija o zdravstvenim rizicima povezanim sa boravkom u toj zemlji.

Zatim, trebate se upoznati sa osnovnim informacijama vezanim za zdravstvene situacije koje se mogu dogoditi u inostranstvu, kao i preventivne mjere kao što su cijepljenje i posebni lijekovi. Također, od zdravstvenih ustanova i Ministarstva zdravstva zatražite upute koje će vam pomoći da smanjite rizike koji mogu da ugroze vaše zdravlje.

Kada je u pitanju putovanje u egzotične zemlje morate voditi računa da postoje bolesti koje nisu rasprostranjene u našoj zemlji i za koju građani nisu vakcinisani. Veoma je važno da su građani dobro informisani prije nego krenu na put i da su preuzeli sve mjere kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Među najznačajnije bolesti spadaju kolera, razne vrste proljeva, difterije, žuta groznica, tifus, hepatitis A i B, meningokokni meningitis, malerije, dječije paralize, bjesnoća, tetanus, itd…

 

Svaka osoba mora slijediti neka osnovna pravila higijene radi zaštite svog zdravlja. Ukoliko putujete turistički najbolje da provjerite koje destinacije su najmanje rizične za vaše zdravlje.

Na web stranici Ministarstva zdravstva biste trebali moći pronaći sljedeće informacije:Međunarodni centri gdje se možete cijepiti

Zdravstveno stanje u zemlji

 

Razni zdravstveni savjeti za građane koji se kreću

 

Informacije o ptičjoj gripi

 

Stvari koje morate znati prije putovanja;

Mnoge tropske bolesti prenose komarci. Prema tome važna je preventivna mjera korištenja repelenata i ostalih stvari kojima možete spriječiti da vas ugrize komarac. Također tu je i lijek protiv malarije, ali prije putovanja se posavjetujte sa porodičnim ljekarom o tome kako i na koji način trebate početi uzimati lijek. Imajte na umu da ćete ovaj lijek morati piti i dosta vremena nakon što se vratite sa putovanja. Svakako prije nego krenete na putovanje trebali biste posjetiti porodičnog ljekara kako bi vam ukazao koje mjere trebate poduzeti kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Stvari koje morate imati na umu tokom putovanja;

Hrana je sredstvo kojom lako možete da prenesete neku bolest. Jedite samo pouzdanu hranu. Izbijegavajte štandove i objekte koji ne zadovoljavaju osnovne higijenske standarde. Sve što jedete biste trebali dobro oprati, a zatim oguliti. Jedite kuhanu hranu, ali izbjegavajte meso i morske plodove.

Piće također može da bude prenosnik raznih bolesti, pa prema tome pijte flaširanu vodu, nemojte koristiti led. Provjerite pitkost vode i nemojte je koristiti za ličnu higijenu ako ne znate njen izvor i pouzdanost. Prokuhana voda ne nosi nikakav rizik za vaše zdravlje, a možete da koristite i tablete za pročišćavanje vode.

Ukoliko vam se slučajno desi da dobijete dijareju dok ste na putovanju trebali biste se ispravno rehidrirati sa posebnim serumima. Ako ne možete da dođete do njih prokuhajte 1 litar mineralne vode, 2 kaščice šećera, jedan prstohvat soli i sok od dva limuna.

Stvari koje morate znati nakon povratka sa putovanja;

Kada se vratite sa putovanja provjerite da nemate neke od simptoma bolesti, naročito ako ste na putovanju dobili neku bolest. Ukoliko ste pili lijekove prije odlaska na putovanje iz bilo kojeg razloga, posavjetujte se sa porodičnim ljekarom da li trebate da nastavite sa terapijom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content