Izet Kiko Sarajlić bio je jedan od najvećih bh. pjesnika

Izet Sarajlić, među Sarajlijama poznatiji kao Kiko, rođen je 16. marta 1930. u Doboju. U Sarajevo je došao 1945. godine nakon što je djetinstvo proveo u Trebinju i Dubrovniku.


Jedan je od najvećih pjesnika s ovih prostora. Objavio je više od trideset knjiga poezije koje su prevedene na petnaest jezika. Njegove pjesme, naročito antiratne, i danas svjedoče o ratovima koje je Sarajevo preživelo. Kao i cijela zemlja.

Izet Kiko Sarajlić, antifašista, pjesnik ljubavi i rata, onog Drugog svjetskog, doživio je da mora napisati jedinu knjigu poezije za koju bi želio da je nije napisao. To je Sarajevska ratna zbirka iz 1992. godine.

Poezija Izeta Sarajlića, koja je izrasla iz vremena u kojem je živio, koja je bila uvijek aktuelna i prisna, oplemenjuje svokog čitatelja.
Izet Sarajlić je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao je filozofske nauke. Radio je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a bio je i član Društva pisaca BiH, te Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. U svom dugogodišnjem radu više puta je nagrađivan. Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2002. godine.
Umro je u glavnom gradu BiH 2. maja 2002. godine. Grupa Sarajlićevih obožavatelja 2009. godine pokrenula je inicijativu da Sarajevo dobije ulicu sa imenom ovog velikog pjesnika. Unatoč tome, Sarajlićevom se još niti jedna ulica u Sarajevu ne zove.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content