Izložba o Isaku Samokovliji – piscu sefardskog porijekla

Izložba „Isak Samokovlija“ autorica Đane Kukić i Ifete Lihić bit će otvorena u galeriji Novi Hram u Sarajevu u četvrtak, 20. jula 2023. u 20 sati.
 
 

Ova postavka rezultat je saradnje Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika, a sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

„Isak Samokovlija je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika sefardskog porijekla Bosne čiji je književni opus od značaja ne samo za rad za Jevreje u Bosni i Hercegovini, nego i za i bosanskohercegovačko društvo u cjelini. lako je većini poznat kao jedan od najvećih bosanskohercegovačkih književnika, Isak Samokovlija je bio i vrstan doktor. Studij medicine započeo je 1910. godine u Beču kao stipendist La Bene Benevolencije“, navodi, između ostalog, u predgovoru kataloga izložbe Vladimir Andrle, predsjednik „La Benevolencije“.

Sarajevska adresa Isaka Samokovlije

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content