Izrada grnčarije i potkivanje jaja – Čuvanje tradicije bosanskih zanata

Na bosanskohercegovačkoj listi nematerijalne kulturne baštine ima mnogo sjajnih stvari, običaja, zanimljivosti. Neke su čudne, neke čudesne, a svaka posebna i prekrasna.


Foto: Pixabay

Stanovnici mjesta Liješevi u blizini Visokog vrlo su vješti u oblikovanju glinenog posuđa na ručnom grnčarskom kolu kakvo je postojalo još u prahistorijsko vrijeme. Prvi pisani trag o tradiciji grnčarstva u našoj zemlji zabilježen je 1600. godine, a njime se danas bave tek rijetki. U Liješevi se zadržala tradicija korištenja ručnog kola pri izradi predmeta od gline grublje izrade i rustičnog izgleda, namijenjenih za korištenje direktno na vatri ognjišta.

 

Foto: Furaj.ba

I dok u Liješevi vrte kolo i prave posuđe, u gradiću Kreševu mladi kovački šegrti potkivaju jaja kako bi pokazali da su zreli za ženidbu. Stoljećima su se znanja vezana sa kovačkim zanatom prenosila s generacije na generaciju da bi danas kreševsko potkovano jaje ostalo trajan simbol kovačke izvrsnosti. Tradicija kovačkog zanata i potkivanja jaja sačuvana je do današnjih dana. Kada bi mladom šegrtu majstor kovač ocijenio potkovano jaje i priznao da je položio kovački ispit, mladi bi kovač to potkovano jaje stavio u prozor, kao znak djevojkama da je spreman za ženidbu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content